Annons
Nyheter

Ett hus med höga ambitioner

I går fick Tranemo ett nytt blickfång. Och resenärerna på 27:an något att fundera över.
Nyheter • Publicerad 5 oktober 2010

– Jag har kört stugor i 39 år. Men jag har aldrig hissat upp någon i luften förut...

Jörgen Larsson drar lite i en spak och huset lyfter sig ytterligare några decimeter.

Annons

Lite på sniskan hänger ett fritidshus tio meter upp i luften. En 22 kvadratmeters stuga som ska locka stugnyfikna att stanna till.

För naturligtvis är det en reklampelare som placerats nedanför Jabos centrallager. Här ska det nästa år finnas en visningsby med 30-talet stugor och annat som finns i Jabos sortiment.

Och i går var det alltså dags för det stora lyftet. Danielssons Svets i Ambjörnarp hade ritat och räknat och nu stod Robert Danielsson där - och kanske höll han tummarna.

Nja, han som svetsat ihop det mesta av den 1,8 ton tunga pelaren, var rätt säker på sin sak. Pelaren skulle klara av den drygt tre ton tunga stugan. En stuga med en väl förstärkt "bottenplatta" ska sägas.

Pelaren var på plats och kättingar dragna runt stugan. Två kranbilar såg till att stugan sakta steg mot skyn, nocken på huset skulle upp till tio meter.

Lite vridande och vändande - och så satt stugan på plats. Och kunde titta ner på bilarna på 27:an.

Sonny Bertilsson, vd hos Jabo, breddade sitt leende. Nästa år hela visningspaketet färdigt och det samma år som företaget fyller 50 år. Och under alla dessa år har Sonny funnits med som ägare.

– Det blir nog någon liten fest nästa år...

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons