Annons
Nyheter
– Vi visade de gamla fotona för hantverkarna och sa: Så här ska huset se ut!
Nyheter • Publicerad 5 juli 2008
En glad husägare, Per Arne Tranefors, och ett glatt hus.
En glad husägare, Per Arne Tranefors, och ett glatt hus.Foto: Magnus Josefsson
Arvid Lindoffs tolkning av Nedergården. Gjord på 1910-talet.
Arvid Lindoffs tolkning av Nedergården. Gjord på 1910-talet.Foto: Magnus Josefsson

Berg Nedergården har hittat hem.

Nedergården ligger i sista kröken före ridhuset i Berg. Och de som passerar stannar till, tar en extra titt och säger sedan ”vilket vackert hus”.

Annons

– Jo, vi får rätt mycket kommentarer, säger/myser Per Arne Tranefors.

Han och hustrun Gunnel har bott i huset sedan 1997, men köpte det redan i mitten av 80-talet. Och huset har sina rötter i Gunnels släkt.

Det byggdes 1909-10 och Fritz Rylander lät bygga det åt sin bror och sin egen familj. Och fyra barn fanns i den familjen.

Bland annat en dotter som i sin tur fick en dotter. Nämligen Gunnel.

Återställande

När Per Arne och Gunnel på allvar kom in i husbilden så hade moderniseringen hunnit med sin runda. De gamla fönstren hade bytts ut mot perspektivfönster och huset var klätt med plattor.

– Och så fanns det en altan. Den rev vi bort med grävskopan det första vi gjorde.

Ivrigt påhejade av sonen Thomas sattes återställarjakten i gång. Fynd gjordes i lagården – där fanns bland annat de läckra grindarna.

Gamla foton fick bli en grund när snickarna drog i gång. Inte minst när perspektivfönstren åkte ut och ”nygamla” fönster sattes in.

– Det fanns – och finns – mycket kunskap här omkring om hur ett hus ska återupprättas, konstaterar Thomas Tranefors.

Annons

Använde bilderna

Fotona, och för den delen gåramålningen, fick också utgöra grund när huset skulle målas. Till slut hittades färgskalan som kändes hyfsat rätt.

På tomten finns också en lågstuga med anor. Med sina rötter i tidigt 1800-tal eller sent 1700-tal tillhör den åldringarna i byn.

Huset är inte bara återskapat utvändigt utan minst lika mycket invändigt. Men det är en annan historia...

Jämför ni gåramålningen med den nytagna bilden ser ni att allt ”inte stämmer”. Förklaringen är att gåramålningen gjordes ett antal år efter det att huset byggdes.

Per Arne fortsätter att peka och berätta. Och rundar av med:

– Varför ska man bo någon annanstans när man får ha detta.

Tranemomålningarna

I dag är det vernissage i Galleriet i Tranemo. Hembygdsföreningen står bakom arrangemanget och temat är just Gåramålningar.

Under helgerna i juli månad är det denna typ av målningar som gäller. Och konstnären bakom så gott som samtliga heter Arvid Lindoff.

Arvid föddes i Ljushult socken 1867 och efternamnet tog han under sin soldattid med torpet Lindsberg som bas. Efter soldatåren sökte han sig till Oslo och konststudier.

Han bildade familj och kom tillbaka till Sverige och Götaland igen. Och under många år försörjde han sig som kringresande konstnär innan familjen slog sig ner i Värnamo. Där verkade han som dekorationsmålare och slutligen avled han 1947.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons