Annons
Nyheter

"Det gäller att ha rätt drottning"

Ingvar Carlsson nästan klappar bina.
Nyheter • Publicerad 16 maj 2008
Samling kring Ingvar Carlsson och bina.
Samling kring Ingvar Carlsson och bina.Foto: Magnus Josefsson

– Det viktigaste när man har bin är att de är snälla.

Vi är i Stuvered, mellan Tranemo och Uddebo. Och ”måndagsgruppen” samlas kring Ingvar när han går igenom bikupa efter bikupa.

Annons

Vitklädda med nät kring ansiktet står de där. Utom Ingvar, han har hållit på med tambin sedan början av 80-talet. Och har 125 egna samhällen! De flesta hemma i Sexdrega, men också utspridda över Kind.

Men hur kan man göra bin snälla?

– Man avlar hela tiden på de snällaste. Och det gäller att ha rätt drottning.

De bin som Svenljunga/Tranemo Biodlarförening specialiserat sig på har dessutom en extra snällhetsbakgrund. De var en munk i ett engelskt kloster som avlade fram dem på 1910-talet.

Biodlarföreningen har 34 medlemmar och naturligtvis har urbaniseringen och sockret tärt på biodlarintresset. Men intresset lever – och engagemanget.

Ställ en fråga om bin till en biälskare. Och du får lätt en timslång monolog om allt det fantastiska i binas värld som svar.

Måndagar är det Stuvered och bin som gäller för Kinds egen biodlarförening. Tillsyn av kuporna – det finns många varianter nuförtiden, kunskapsutbyte och tjôt står på dagordningen. Det hinner bli rätt mycket av bisaker, bieffekter, biinkomster, biljud, biprodukter, biverkan och bitoner till kaffet.

Och så diskuteras honungen förstås. En snabbenkät visar att honung från lindblomman är en favorit i Kind. ”Den smakar nästan mint”.

– 30 kilo per samhälle är rätt normalt. Ett bra år vill säga.

Det finns nämligen bra och dåliga år. Och det finns ett hot som heter varroakvalster. Överhuvudtaget finns en rätt stor risk att bisamhällen dör, 15-20 procent beräknas gå åt varje vinter.

Annons

– Den 19 maj har vi öppet hus här, då kan man lära sig mer om bina. Då är alla välkomna, säger Tage Josefsson. Som är bitillsyningsman (!) i Tranemo kommun.

Några bin ger sig ut på en extra flygtur. Tage följer dem med blicken.

– Visste du att binas dans visar de andra var den bästa nektaren finns. Ju snabbare dans desto bättre nektar.

– Visst är bina fantastiska.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons