Annons
Nyheter

C tappade Tranemo – men alliansen behåller majoritet

C gjorde ett historiskt dåligt val. SD tog två mandat – trots att bara ett namn fanns på valsedeln. Och S gick både bakåt och framåt.
Nyheter • Publicerad 21 september 2010
Crister Persson (C).
Crister Persson (C).Foto: 

Det hände trots allt en hel del i valet till Tranemos kommunfullmäktige.

Just ”trots allt” är ett passande uttryck för Tranemo. Här har borgerliga valsegrar och centerpartistiska kommunalråd varit givna sedan kommunen skapades.

Annons

Och visst sitter de borgerliga kvar vid rodret. 21 borgerliga, 15 grönröda och ett ”vilt” SD-mandat – så var läget före valet. När den nya församlingen tar vid lär fördelningen vara 20 borgerliga mandat, 15 rödgröna och två SD-mandat.

Men Centern backade alltså rejält. 6,5 procentenheter sämre än förra valet – och två förlorade mandat. Dessutom börjar Moderaterna nafsa centern i bakhasorna, nu är skillnaden 300 röster.

– Det är klart att det är tungt, vi gjorde ett väldigt bra val senast och förväntningarna var stora. Kanske var det en del områden där det inte upplevdes att vi jobbade på rätt sätt med landsbygdsfrågorna – som äldrevården och skolorna, konstaterar Crister Persson?(C).

Blev ni för defensiva? S har ju lyft fram ett antal konkreta områden där de ville ha svar – Samhall, Solbacken, Limmared, Dalstorps skola...

– Det har naturligtvis varit en strategi från deras sida, men jag tycker att vi varit ansvarsfulla i våra uttalanden. Fast nu får vi analysera valresultatet.

Socialdemokraterna är fortfarande största partiet med 35,9 procent – faktiskt en liten, liten ökning. Men Claes Redberg (S) är i dag en kluven man.

Å ena sidan har S gjort ett katastrofval på riksplanet, å andra sidan har partiet, lokalt, fått fler röster i år än vid förra valet.

– Men samtidigt förlorar vi ett mandat! Fast det är fler partier inblandade den här gången och vi visste att ett av våra mandat var ”svagt”.

Miljöpartiet kliver in i Tranemofullmäktige igen. Och Sverigedemokraterna nästan fördubblade sina röster – och går från ett till två mandat.

Detta trots att partiet på sin officiella valsedel bara har ett namn, Joakim Lindrot. Så vem som tar den andra stolen i fullmäktige står skrivet i stjärnorna.

Annons

Nationaldemokraternas försök att konkurrera ut SD fungerade inte. Partiet lycka-des bara få ihop 36 röster i Tranemo kommun.

Den preliminära mandatfördelningen i Tranemo kommun blev:

M........................................................................................7 (+1)

C........................................................................................ 9 (-2)

FP.......................................................................................2 (+-0)

KD......................................................................................2 (+-0)

S.......................................................................................13 (-1)

V.........................................................................................1(+-0)

MP......................................................................................1 (+1)

SD......................................................................................2 (+1)

Valdeltagandet slutade på drygt 82 procent, två procentenheter mer än vid förra valet.

S kammade hem flest röster – 2 642. Och i andra änden återfinns ND med 36 röster och ”övriga partier” med 10. Totalt avgavs 7 492 röster vid årets val.

Moderaterna har sitt starkaste fäste i Länghem, Socialdemokraterna sitt i Limmared. I Limmared kapade S åt sig 53,8 procent av rösterna.

Centern har sitt starkaste fäste i Ambjörnarp-Sjötofta, Folkpartiet är jämnt fördelat, KD trivs bäst i Ambjörnarp-Sjötofta, V i Tranemo Västra och Limmared. Och i Tranemo Västra lyckas också Miljöpartiet bäst. Sverigedemokraterna pendlar från 8 procent i Limmared till 3,6 i Dalstorp.

De borgerliga har egen majoritet i alla valdistrikt utom tre – Limmared, Tranemo-Gudarp och Tranemo Västra.

I Dalstorp är valdeltagandet högst – och lägst är det i Tranemo-Gudarp.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons