Annons
Nyheter

Bredband för 83,8 miljoner

Notan för bredband till alla i Tranemo kommun går på 83,8 miljoner.
Investeringen skulle ge alla tillgång till 100 megabits hastighet.
Nyheter • Publicerad 15 september 2010

Den ekonomiska föreningen Fiber för alla, med Lars-Olof Karlsson i spetsen, har fått kostnaden klar för sig. I måndags redovisades uppgifterna för kommunstyrelsens arbetsutskott för att komma med i det kommunala budgetarbetet.

– I slutet av november hoppas jag kunna redovisa en nettokostnad, det vill säga vad varje hushåll får betala när vi räknat in alla stöd och bidrag från olika håll, säger Lars-Olof Karlsson.

Annons

Summan 83,8 miljoner är framräknad av Östra Kinds Elkraft. I den ingår en anslutning till samtliga fastigheter i hela kommunen.

– Jämfört med den första förstudie som gjordes har vi sänkt kostnaden med 54 procent, säger Lars-Olof Karlsson.

En av orsakerna är att den här beräkningen bygger på att alla hjälper till en dag. Det handlar då framförallt om att hjälpa till att gräva den sista biten fram till bostaden.

– Alla delas in i geografiska områden. Varje bostadsområde hjälps åt med att gräva från sin kopplingspunkt, säger Lars-Olof Karlsson.

Det mest angelägna nu är enligt Lars-Olof Karlsson att få reda på den faktiska kostnaden för varje hushåll. Han har gott hopp om att få stöd från olika håll.

– Engagemanget från kommunen är väldigt stort, vi har redan fått pengar från Leader Sjuhärad till förstudien och kan räkna med EU-medel från regionen, säger han.

Redan vid årsskiftet hoppas Lars-Olof Karlsson att arbetet med stamnätet ska kunna påbörjas.

Marie Haglund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons