Annons
Nyheter

Ahmed flydde från krigets Gaza – öppnade matbutik i Tranemo

– Jag sade till min pappa: ”Jag kan inte leva så här längre.”
Nyheter • Publicerad 12 augusti 2014
Foto: Martin Högqvist

Kort därefter flydde Ahmed Soboh från Gazaremsan. I dag har han byggt upp ett nytt liv i Sverige och driver butiken Tranemo Livs.

Ahmed Soboh tar upp telefonen och börjar bläddra bland bilderna. Lugnt och sansat visar han upp området där han tidigare bodde. På de nytagna bilderna är husen jämnade med marken och människor vandrar omkring i ruinerna.

Annons

– Mina föräldrar är kvar i Gazaremsan. Vi pratar med varandra varje dag. Nu har de flyttat till några släktingar i ett annat område i närheten, säger han.

För Ahmed Soboh blir bombningarna i Gaza en stark påminnelse om varför han lämnade sitt hem för sju år sedan. Än i dag sitter det kvar fem kulor i hans rygg.

– Jag kan inte sitta still längre stunder. Då gör det för ont. Men läkarna har sagt att de kanske kan operera bort den största biten i alla fall.

Det finns dock en helt annan händelse som överskuggar allt. Sista minnet av systern är fortfarande plågsamt nära.

– Hon skulle gå ut och vänta i bilen utanför universitetet. Några minuter senare hörde jag en stor smäll från gatan. Det var en bomb som gick av. Efter det sade jag till min pappa: ”Jag kan inte leva så här längre.”

Ahmed Soboh åkte kort därefter till Jordanien för att fortsätta studera. Men vistelsen blev kortvarig. Istället fortsatte resan upp genom Europa. För fyra år sedan kom han till Sverige. Viljan att fortsätta röra sig framåt har funnits med hela tiden. Och det har lett till att han nyligen startade matbutiken Tranemo Livs tillsammans med vännen Hamad Salman.

– Jag vill uppmana folk att kämpa på. För mig känns det bra att verkligen satsa på något och inte bara leva på socialbidrag. Och det roligaste är att många i Tranemo har börjat känna igen mig. Jag känner att man blir en del av staden, säger han.

I den lilla affären på Storgatan samlas folk från alla världens hörn. Inte speciellt konstigt, bland hyllorna är det inte bara den svenska matkulturen som är representerad.

– Skillnaden mot andra butiker är att vi har mer speciella varor som inte finns någon annanstans. Det är mycket orientaliskt, även om vi har vanligt sortiment också.

Läs hela artikeln i dagens papperstidning eller i eBT.

Martin Högqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons