Tvätta håret reko

Ekonomi Artikeln publicerades

Många använder schampo i håret varje dag. Men vad innehåller det egentligen? Det är inte helt lätt att göra medvetna val som konsument, säger experten.

Dimethicone, sodium xylenesulfonate, guar hydroxypropyltrimonium. Vad är det egentligen man löddrar in i hårbotten? Eva Eiderström är chef för avdelningen Handla Miljövänligt på Naturskyddsföreningen och säger att det är svårt att överblicka substanserna som schampo och andra hår- och hudvårdsprodukter innehåller.

- Som konsument måste man nästan ha disputerat i toxologi för att kunna läsa innehållsförteckningen på en schampoflaska.

De flesta schampon som finns på marknaden klarar inte Naturskyddsföreningens kriterier för märkningen Bra miljöval. En av de mest omdebatterade substanserna i schampo är zinkpyrition som används i mjällshampo, till exempel Head & Shoulders. Kemikalien är extremt giftig för vattenlevande organismer, men är tillåten att använda. Mängden zinkpyrition i produkterna är reglerad. Men är det verkligen bra att använda en så stark kemikalie i hårbotten?

Ämnet ska motverka mjäll, just för att det är starkt, säger Tomas Byström, som är utredare på Läkemedelsverkets enhet för kosmetiska produkter.

- Men jag tycker inte att man ska använda det i onödan, tillägger han.

På Läkemedelsverket tittar man bland annat på att de gemensamma kosmetikareglerna inom EU följs i Sverige. Reglerna säger att produkterna inte på något sätt ska vara skadliga för människor.

Det finns några problemområden när det kommer till hårprodukter, förklarar Byström. Hårfärg är den största kemikalieboven - där ska det enligt lag finnas en varningstext för allergiker. Men även parfym och konserveringsmedel i vanligt schampo kan vara allergena.

- För närvarande utreds till exempel två av konserveringsmedlen av EU på grund av konstaterad allergirisk - methylisothiazolinone och methylchloroisothiazolinone, säger Tomas Byström.

Bestämmelserna om tillåten användning av dessa konserveringsmedel kommer att ändras av allt att döma, menar Byström.

Trots att ingredienserna ibland kan vara svåra att tyda är kosmetiska produkter väldigt välmärkta, där alla ingredienser måste anges på förpackningen. Så är det exempelvis inte på disk- och rengöringsmedel eller andra kemiska produkter.

Många av de schampon som är märkta med till exempel Bra miljöval, Svanen och Astma- och allergiförbundets märke är inte dyrare än andra schampon som säljs i vanliga livsmedelsbutiker - tvärtom hör de ofta till de mest ekonomiska valen. Serien Neutral till exempel - som både bär Astma- och allergiförbundets märkning och Svanen - hör till de billigare produkterna i hyllan. Men utbudet av miljömärkta hårvårdsprodukter är trots allt litet. Eva Eiderström säger att det beror på efterfrågan.

- När det kommer till de här produkterna väljer vi konsumenter tyvärr i första hand på andra grunder.

Det är samma sak med kläder förklarar hon - få tittar på miljömärkningen som första kriterium.

- Miljöaspekterna kanske kommer först i tredje eller fjärde hand.

Och även om det inte är konsumenternas ansvar tycker hon att vi ska använda vår konsumentmakt så långt det går.

- Om vi efterfrågar produkter med högre miljö- och allergikrav så kommer utbudet också att öka.

Fakta

Vad är?

+Parabener

Konserveringsmedel som hämmar tillväxten av bakterier, jäst och svamp och annat som förkortar livslängden för till exempel hår- och hudvårdsprodukter. Varningar har utfärdats om att ämnet är hormonstörande, men än så länge finns inga förbud i Sverige.

- De försök som visar tendenser till hormonstörande effekter handlar om väldigt höga doser och exponering som inte är aktuellt för kosmetiska produkter, säger Tomas Byström på Läkemedelsverket.

+Parfymämnen

Hälsorisker med parfymämnen har varit ett prioriterat utredningsområde inom EU. Hittills har cirka 30 kemiska föreningar helt förbjudits. Det finns även 26 doftämnen som anses mer allergiframkallande och som måste specificeras i innehållsförteckningen på produkten.

+SLS (Sodium Lauryl Sulfate)

Sulfater som utgör basen i många schampon och ger den rengörande och löddriga effekten.

Anses torka ut och ta bort hårets naturliga oljor. SLS har i många schampon ersatts av SLES, som enligt Läkemedelsverket är mindre uttorkande och hudirriterande. De senaste åren har fler och fler anslutit sig till "no poo" (poo kan syfta både på schampo och skit). Det handlar framför allt om att undvika schampo som innehåller SLS.

www.nopoo.se

Källa: Läkemedelsverket, Nopoo.se

Tips

+Välj gärna bort parfymerade produkter - speciellt när du köper produkter till barn. Många parfymämnen är bevisat allergiframkallande.

+Välj miljömärkt - till exempel Svanen eller Bra miljöval.

+Astma- och allergiförbundets märke ska guida till varor som är bra ur allergisynpunkt. Kriteriet för att få använda märket är att produkten ska vara fri från allergiframkallande ämnen.

+Om du letar efter miljömärkt och allergivänligt och din butik inte har det - fråga efter det. Ju fler som frågar desto större anledning har butiken att ta in produkter.|

+Köp inte kosmetika som saknar innehållsförteckning.

+Använd inte mjällschampo i onödan.

+Tvätta håret mer sällan.

Källa: Läkemedelsverket, Svenska Naturskyddsföreningen

Visa mer...