Annons
Nyheter

Stefan trollbinder sin krogpublik

Från firad rock- och popidol till fantasieggande historieberättare. Hagasonen och göteborgsuppfödde Stefan Andersson, 46, har gjort en ny musikalisk resa.
Nyheter • Publicerad 3 februari 2014

I historisk miljö på Kajskjul8 levererar han under våren en krogshow - modell annorlunda.

För över 20 år sedan slog Stefan Andersson igenom med världshiten Catch the Moon som följdes av succén Anywhere Paradise.

Annons

Nu på senare år har den svenska historien fängslat Stefan, som bjudit på musikaliska berättelser om fångar på Karlstens fästning, Skeppsråttan som handlar om det gamla Göteborg, Älvsborgs fästning och för tre år sedan satte han upp en föreställning om Teaterkungen Gustav III.

Made in China är en nyskriven uppföljning av Skeppsråttan, blott 9-årige Jacob Steffenburg som klev på ostindiefararen Götheborg på väg till Kanton i Kina den 14 mars 1743.

Stefan bjuder på en svensk förhistoria från freden i Knäred 1613 och sedan får vi följa med på ett musikaliskt skepps- och Kinaäventyr, som han förverkligat med fantastiska texter och musik.

Tillsammans med skickliga musiker trollbinder Stefan sin krogpublik. Det är knäpptyst när han berättar storyn, trots höga procentintag bland många gäster. En vågad satsning som går hem och som gensvar ger ett högt betyg.

I den skickliga orkestern imponeras jag av Josefin Runsteen, som förutom sångkomp också trakterar fiol, keyboard, xylofon och trummor, som är hennes specialitet. En njutning.

Jodå, lite skål och jubel blir det i ett par sjömans-fyllesånger, där kroggästerna verkligen deltar i allsång, men med stor respekt för estradörerna.

Den historiska musikaliska resan slutar efter att lotsen Caspar Mattson satte Götheborg på grund vid Hunnebådan i Göteborgs hamninlopp och inte fick vara med på de överlevande sjömännens Hönsfest.

Men tack vare Stefan Andersson lever historien vidare?

Kjellåke Dahlin

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons