Nyheter

Dansant Kryp av Regionteater Väst

På dagen 10 år efter invigningen bjuder Vara konserthus på urpremiär med dans- och musikföreställningen Kryp i samarbete med Regionteater i Väst och Bohuslän Big Band.
Nyheter • Publicerad 5 september 2013
Foto: Håkan Larsson

Föreställningen är både musikaliskt och dansmässigt fantasieggande och humoristisk och lyckas fånga den unga publikens intresse liksom den äldres.

Det formligen kryllar på den mörka scenen med fonden som skiftar i dova blå och gröna färger och pyramiden av svarta stålrör framför. Det kryllar på scenen för kryp är de allesamman, såväl Big Bands 14 medlemmar som de sju dansarna.

Alla svartklädda men det blir nyanser i det svarta tack vare Tomas Sjöstedts fyndiga lek med material som ger varje dansande kryp en egen karaktär med illusioner av sköldar, vingar eller skal. Det är en styrka att musiker och dansare alla är på scenen, det ger extra liv åt samspelet dem emellan. Ibland blåser musiken liv i de dansande insekterna och ibland är det som deras impulser vitaliserar spelet.

Idé om att göra en ”insektsbalett” tillkom för två år sedan inspirerad av boken Kryp. Det blev Malin Hülphers, länskompositör i Västernorrland, som fick uppdraget att skriva musiken och Regionteater i Västs (RTV) konstnärliga ledare Camilla Ekelöf som tog sin an koreografin.

Därtill kom Bohusläns Big Bands producent Ralph Soovik önskade en samproduktion med RTV med musiker och dansare på samma scen. Resultatet samarbetet är denna fina föreställning.

Den fantasifulla musiken med dess många tonfall av jazz och blues spelas med stor inlevelse och de tänjer på gränserna precis som dansarna gör med sina rörelser. Jag både hör och ser hur detta med kryp inspirerat alla som varit med om att skapa verket.

En extra krydda har givits föreställningen genom samarbetet med en grupp streetdansare i Tanzania som man besökte inför arbetet med att fysisk gestalta kryp.

Kryp skall turnera i Västra Götaland nu i höst och även till våren. Denna dans- och musikföreställningen väcker nyfikenhet på såväl kryp som dans och musik hos såväl gammal som ung.

Vibeke Carlander

Scen Vara Konserthus

Dans Kryp

Koreograf Camilla Ekelöf

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.