Annons
Nyheter

Tre stilar möts

Tre konstnärer med tre helt olika stilar.
Medlemskapet i Marks konstgrafiska förening är det som förenar kvinnorna som nu ställer ut på Svenljunga bibliotek.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2008
Fram till den 26 januari ställer Hildegun Larsson, Elinor Larsson och Aino Gustafson ut på Svenljunga bibliotek.
Fram till den 26 januari ställer Hildegun Larsson, Elinor Larsson och Aino Gustafson ut på Svenljunga bibliotek.Foto: Marie Haglund

Det första som möter besökaren är Elinor Larssons färgstarka målning i en röd-orange ton.

De andra två kvinnornas målningar är lika fulla av färg, men på ett annat sätt.

Annons

Tankarna om en gemensam utställning kom förra året. Då fyllde Elinor Larsson, Hildegun Larsson och Aino Gustafson jämnt.

– Vi är inte lika gamla men födda med en sjua på slutet allihop, nu blev det inget förra året, men när vi väl börjat tänka i de banorna så ville vi fullfölja tanken, säger Elinor Larsson.

Otålig för olja

Utställningen på Svenljunga bibliotek är hennes första. Aino Gustfson och Hildegun Larsson har ställt ut lite tidigare.

– Jag har jobbat mycket med textil genom åren, men det här är faktiskt första gången jag ställer ut måleri, säger Hildegun Larsson.

Till skillnad mot sina kamrater målar Hildegun Larsson i akryl. Motiven är lite abstrakta, men uppenbart naturinspirerade målade i blått, grönt och gult.

– Jag är för otålig för att måla i olja. Akryl torkar snabbt och går lätt att måla över, säger hon.

Aino Gustafsons målningar är mer föreställande än de övriga. Hon utgår alltid från en titel när hon påbörjar ett nytt konstverk. Här finns nymfomanen, sol-och-våraren och energiskog bland annat.

– Titeln sätter igång fantasin på mig, men det är inte alltid det blir som man först tänker sig, säger Aino Gustafson.

Hon visar målningen ”energiskog”. En pojke ser ut över ett fält fullt av vindkraftverk, i handen håller han en liten vindsnurra.

Annons

Gemenskap

Kvinnorna har lärt känna varandra genom Marks konstgrafiska förening. De gemensamma träffarna för måleri och grafik ger inspiration och mod i konstnärskapet.

– Gemenskapen gör det lättare att våga prova nya grepp i måleriet som jag kanske inte kommit på själv, säger Elinor Larsson.

– Man blir lätt lite ensam som konstnär eftersom man jobbar för sig själv, då är det härligt att träffa likasinnade, säger Hildegun Larsson.

Marks konstgrafiska förening har regelbundet gemensamma utställningar, men kvinnorna tror inte att det är omöjligt att de tre ställer ut tillsammans igen.

– Vi kompletterar varandra och trivs bra tillsammans, säger Aino Gustafson.

Utställningen pågår till den 26 januari.

Marie Haglund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons