Annons
Nyheter

Sture Årets Håcksviksbo

På gårdsplanen i Skyarp bär Sture Larsson brädor. Sovrummet måste renoveras efter en vattenläcka.
Nyheter • Publicerad 2 september 2010
Den ?helgjutne karlakarlen? Sture Larsson bär brädor till sovrummet i Skyarp, som måste renoveras efter vattenläcka.
Den ?helgjutne karlakarlen? Sture Larsson bär brädor till sovrummet i Skyarp, som måste renoveras efter vattenläcka.Foto: Eva Hildebrand

En bild av ”en helgjuten karlakarl” som det står i motiveringen till Årets Håcksviksbo.

Inte för inte har Sture Larsson, 75 år i december, fått det epitetet och även årets upplaga av byns utmärkelse. För det handlar inte bara om att jobba hemma.

Annons

Sture ställer upp och fixar det mesta – även åt andra. Så klurar han exempelvis på hur han ska bygga till en altan åt en granne. I motiveringen talas också om att vänlighet och kunnighet går hand i hand hos honom.

Hur är det då att bli Årets Håcksviksbo?

– Det är väldigt roligt om folk tycker att jag är en karlakarl, säger Sture.

Just för tillfället går den mesta arbetskapaciteten åt att renovera hans och hustrun Margaretas sovrum.

– För första gången på 51 år har vi skilda sovrum, skrattar Margareta.

För vattenläckan från expansionskärlet gav tydliga spår i taket och rummet. Så det var bara att riva ut. Sture och Margareta har bott i det här huset, där det bland annat varit mejeri och affär, sedan 1959.

Då gifte de sig och Sture flyttade egentligen bara 400 meter från det gröna huset tvärs över vägen, där hans föräldrahem ligger. Margareta fick flytta lite längre – åtta kilometer från sitt föräldrahem i Kullboarp.

Så de två har hela livet varit byn Håcksvik trogen. Så även sonen Jörgen, som har tagit över farfaderns hus i Skyarp. Döttrarna har bosatt sig lite bort – Ann-Margret i Sjötofta och Liselotte i Revesjö.

Vad är det då med Håcksvik?

– Ja, vi har ju inget att jämföra med. Men byn är allt för oss. Och här finns alla våra vänner och bekanta.

Annons

Både Sture och Margareta har alltid varit starkt engagerade i sin by. Sture har trots sitt intensiva arbete som lastbilschaufför hunnit med mycket på hemmaplan.

Han spelade i många år fotboll i Håcksviks IF. När det var dags att lägga fotbollsskorna på hyllan blev han ordförande i föreningen. Ett uppdrag som han lämnat. Han har klippt gräset på fotbollsplanen Allevi under många år. Han är fortfarande kassör i bygdegårdsföreningen. Och så då alla snickeriuppdrag som han hjälper folk med.

Men mest känd för andra än Håcksviksbor har han säkerligen blivit genom Håcksviksrevyn. Där har han – och även hustrun Margareta – haft många roller under de senaste 20 åren. Det var dottern Ann-Margret som locka-de med sina föräldrar.

– Vi har väl alltid knasat oss lite, menar Margareta.

– Jag har under de senaste fem åren sagt så många gånger att jag ska sluta. Men så kommer Ann-Margret med lite papper och så är vi igång igen, berättar Sture.

Nu har Sture och Margareta hört att dottern tillsammans med Marina Mårtenssson har börjat skriva på nytt revymaterial. Så i december blir det dags för nya repetitioner igen.

Årets Håcksviksbo

Utmärkelsen Årets Håcksviksbo har delats ut för nionde gången. De två senaste åren har Håcksviksborna själva fått rösta.

I Håcksvik bor nära 400 personer. På årets upplaga av Håcksviksdagen mötte säkert 300 personer upp.

De här personerna har tidigare blivit Årets Håcksviksbo: Gunnar Johansson, Gunnar Dahlberg, Ann-Margret Larsson tillsammans med Marina Mårtensson, Hugo Johansson, Kristina och Herbert Svensson, Göran Tholin, Anders och Pernilla Mårtensson och förra året Anna-Greta Dahlqvist.

Eva Hildebrand
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons