Annons
Nyheter

Solvärme blir Svenljungas nästa satsning

Så gott som all oljeuppvärmning har bytts mot fjärrvärme i kommunens fastigheter.
Nyheter • Publicerad 4 augusti 2008

Nästa satsning är solvärme.

Efter tio års arbete har Svenljunga nästan fått bort alla oljepannor från de kommunala fastigheterna. På Mårdaklevs skola provas nu solpaneler.

Annons

– Det är en liten skola så vi provar där, säger Göran Rydh som är verksamhetsansvarig för lokalförsörjningen i Svenljunga kommun.

Solpanel

På sommaren finns det inget värmebehov förutom varmvatten och det behovet går att fylla med solvärme.

– I Mårdaklevs skola har vi tidigare eldat med olja men nu har vi satt in en pelletspanna. Den kombinationen med pellets och solvärme tror vi på, säger Göran Rydh.

Panelerna monterades tidigt i somras och ska nu utvärderas. Planen är att på sikt montera upp fler solpaneler på andra kommunala fastigheter.

Nu återstår bara Håcksviks skola som fortfarande värms upp med olja, men oljepannan ska bytas i höst. I Överlida har man börjat gräva för att installera fjärrvärme. Skolan, förskolan, servicehuset och idrottshallen ska anslutas någon gång i oktober.

Arbetet med att få bort oljeuppvärmningen började 1998, men det mesta har gjorts de senaste tre åren. För att få statligt ekonomiskt stöd krävs att arbetet är slutfört 2008 och det kommer alltså Svenljunga hinna med.

Katarina Anicic
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons