Annons
Nyheter

Sökes: Attraktiva skogar

Var finns Svenljungas attraktivaste skog?
Nyheter • Publicerad 5 maj 2008

Det vill Skogsstyrelsen ta reda på och har därför påbörjat en kartläggning av skogarna.

I hela landet arbetar man nu för fullt med att kartlägga skogar med så kallat höga sociala värden. I Svenljunga har formulär skickats ut till byalag, skolor och föreningar som har någon koppling till skogen. De ombeds att beskriva skogar som de anser attraktiva.

Annons

– Det behöver inte vara något exklusivt, skogen kan ligga bakom ett villaområde där det finns barn som leker, där folk rastar hunden eller promenerar, säger skogskonsulent Daniel Thorell på Skogsstyrelsen i Svenljunga.

Privatpersoner kan också höra av sig om sina synpunkter på skogen. Men det räcker inte att en person använder skogen, utan vissa kriterier måste uppfyllas för att skogen ska anses ha höga sociala värden.

– Det ska vara en attraktiv skog att besöka, den ska vara tillgänglig och den ska användas av många människor, säger Daniel Thorell.

Att kartlägga skogen är ganska nytt för Skogsstyrelsen som vill skaffa kunskap om hur människor använder skogen.

– Ju mer vi vet desto bättre rådgivning kan vi ge. Och man kan ju utveckla skogen, göra den mer attraktiv och plantera ny skog, säger Daniel Thorell.

Det här är den första kartläggning som görs. Den påbörjades förra året och ska vara färdig till juni nästa år. Resultatet ska sedan läggas in i Skogsstyrelsens datasystem och tanken är att också allmänheten på något sätt ska få tillgång till informationen.

– Det efterfrågas redan vilka skogar som är bra. Jag tror att man kommer kunna tillgodogöra sig informationen via vår hemsida, säger Daniel Thorell.

Katarina Anicic
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons