Annons
Nyheter

Socialen i Svenljunga måste spara

Ett tufft år väntar för socialnämnden. Redan från start fattas fyra miljoner kronor i budgeten.
Nyheter • Publicerad 22 februari 2011

Ett underskott som delvis ska hämtas hem genom färre demensplatser.

– Vi har sedan länge vetat om att det här året blir tuffare att få ihop. Och vi kommer att få jobba mycket med effektiviseringar men även att se över antalet vikarier, menar Barbro Johansson (C), ny ordförande i socialnämnden.

Annons

Den totala budgeten ligger på 192 miljoner kronor.

En stor post under året blir att minska antalet vårdplatser för dementa. En utredning redan i höstas pekade ut att upp till åtta platser kan tas bort. Den visade dessutom att efterfrågan under senare år har minskat. Under förra året var i genomsnitt tre demenslägenheter tomma.

– Vi räknar med att i år kunna spara in två miljoner kronor på att minska demensplatserna, säger socialchefen Ullabritt Magnusson.

– Samtidigt måste vi vara beredda på att behovet av platser kan öka igen. Idag bor ett 40-tal demenssjuka hemma. Ett faktum som snabbt kan förändras. Det här är en balansgång.

Redan idag har de fem demensplatserna på Måsen på Lysjölid plockats bort.

Det finns även planer på att stänga demensboendet Kattfoten på Klockaregården. Redan nu råder inflyttningsstopp på de båda demensboendena på

Klockargården – Kattfoten med sju platser och Rosengränd med åtta platser.

Kattfoten ligger på andra våningen i huset. Tanken är att bygga om på Rosengränd för att skapa ytterligare några lägenheter där. Och i Kattfotens gamla lokaler blir det kontor.

Eva Hildebrand
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons