Annons
Nyheter

Riksdagspolitikerna om konkursbeskedet

Riksdagsledamöterna från Sjuhärad reagerar på olika sätt på nyheten om Elmo Leathers konkurs.
Nyheter • Publicerad 12 december 2008

Claes Västerteg (c):

– Det är naturligtvis väldigt, väldigt tråkigt och jag lider och känner med dem som drabbas av det här beskedet. Men mitt i all bedrövelsen tycker jag ändå att det är positivt att nuvarande ägare försöker hitta en väg att rekonstruera bolaget.

Annons

Han har varit i kontakt med kommunalrådet i Svenljunga, Ewa Johansson (c), för att förhöra sig om situationen.

– Jag tycker att det känns väldigt tryggt att kommunledningen i Svenljunga är förberedd på en sådan här situation och har en organisation som kan möta bekymren.

Else-Marie Lindgren (kd):

– Det är verkligen beklagligt. Svenljunga har haft en förhållandevis låg arbetslöshet och när ett så här stort företag på en liten ort går i konkurs drabbar det så mycket hårdare.

– Nu får vi se vad konkursförvaltaren kommer fram till, men jag har varit med om stora nedläggningar på orter där det trots allt blivit ett lyckligt slut. När exempelvis försvarsmakten lade ned i Östersund och cirka 1000 jobb försvann var det ett oerhört hårt slag, eftersom orten var väldigt beroende av försvarsjobben. Men när man pratar med folk där i dag säger de att det faktiskt var bra att det hände, eftersom krisen ledde till innovativa idéer och nya företag som blomstrar i dag.

Hans Olsson (s):

– Vi har under hösten tillsammans med de flesta ekonomiska bedömare tjatat på regeringen att komma med ett stimulanspaket för att lindra lågkonjukturen, samt ett paket för fordonsindustrin.När det äntligen kommer så är stimulanspaketet endast på cirka åtta miljarder. Ordföranden i regeringens eget finanspolititiska råd Lars Calmfors har sagt att det behövs ca 25 miljarder och att det är bråttom för att konsumtionen inte skall falla.

– Paketet för fordonsindustrin kom också väldigt sent och innehöll inget för att stimulera bilförsäljningen som tex bilskrotningspremie och utvidgad miljöbilspremie för att hålla uppe miljöbils efterfrågan under lågkonjunkturen.

– Nu får vi hoppas att de som blir arbetslösa inte tillhör de 500.000 som tvingats lämna den av regeringen försämrade A-kassan samt att det finns resurser på arbetsförmedlingen för att stärka och utveckla de uppsagdas kunskaper.

Jan Ericsson (m):

Annons

– Konkursen visar hur hårt krisen i fordonsindustrin slår mot underleverantörerna. Detta visar att det både är rätt och nödvändigt att staten ger stöd och kreditgarantier till fordonsinsdustrin.

– Jag lider med alla anställda som nu är oroliga för vad som skall hända. Samtidigt verkar det ju finnas visst hopp för Elmo eftersom man tydligen tänker försöka rekonstruera företaget. Om statens stödpaket kan underlätta för Volvo och Saab att leva vidare underlättar det framtiden för ett rekonstruerat Elmo. Det är bara att hoppas att så många som möjligt kan få fortsatt anställning.

– Som ledamot i arbetsmarknadsutskottet vet jag att arbetsförmedlingen i Mark-Svenljunga kommer att göra sitt yttersta för att hjälpa dem som riskerar att förlora arbetet. Till hjälp har man det stora paket för omställning och vidareutbildning som regeringen presenterade för några veckor sedan. Jag hoppas det skall bidra till att ge dem som eventuellt mister arbetet ett mycket gott stöd.

Niclas Sennerteg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons