Annons
Nyheter

Oenighet om nytt kraftverk

En privatperson vill bygga vattenkraftverk i Buttforsen.
Nyheter • Publicerad 14 juli 2008

SEXDREGA.

Det skulle ge Svenljunga mer grön el, men för stora ingrepp kan få negativa konsekvenser för den unika öringstammen i Ätran.

Annons

Kraftverket skulle avleda vatten från Ätran för att producera energi. Det rör sig om en sträcka på 100 meter nerströms i övre Buttforsen.

Men det finns motstridiga intressen. Kommunen arbetar sedan flera år med att öka beståndet av öring i Ätran. Ett vattenkraftverk i ån ger inte samma strömfåra.

– Jag tycker det är sorgligt om det blir för stora ingrepp i fåran och förutsättningarna för öringen ändras drastiskt, säger Susanne Norberg, chef på kommunens miljöenhet.

Det finns alltså flera intressen att ta hänsyn till. Dels vill kommunen ha grön energi, dels är sträckan en fin sportfiskesträcka.

– Det kan blir en intressekonflikt. Naturvårdsprojektet är viktigt men det är också positivt att få ett företag inom den gröna energisektorn, säger kommunalrådet Eva Johansson (c).

Kommunen vill undersöka saken och ser helst att fiskevårdsprojektet och vattenkraftverket går att kombinera.

– Det är synd att de ska ställas emot varandra, säger Eva Johansson.

1990 pekade Fiskeriverket ut Ätran som ett av de värdefullaste reproduktionsområdena för insjööring i länet. Åar med strömmande vatten och naturliga öringstammar är sällsynta i södra Sverige.

Länsstyrelsen ska lämna synpunkter men det är miljödomstolen som beslutar om kraftverket får anläggas.

Katarina Anicic
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons