Annons
Nyheter

Missnöje med godkänd detaljplan

Den nya detaljplanen för Järnvägsgatan är nu godkänd av miljö- och byggnämnden.
Det finns dock missnöje med planen, både bland grannar och de entreprenörer som ska bygga i området.
Nyheter • Publicerad 9 januari 2008

– Innan vi börjar bygga vill vi vara säkra på att det inte finns några hinder för en utveckling åt söder, säger Ulf Johansson, Svenljunga Byggnads, som tillsammans med Johansson & Ljunggren planerar 15 seniorlägenheter i området.

Han har tidigare framfört kritik mot att kommunen inte tar ett helthetsgrepp över området. Idagsläget finns 15 lägenheter planerade, men entreprenörerna vill ha möjlighet att utöka efterhand för att få lönsamhet i projektet.

Annons

– Vi måste veta att vi kan bygga 15 eller kanske 30 lägenheter ytterligare. Vi ser de här som ett första steg i ett större projekt. Efterfrågan finns, det vet vi, säger Ulf Johansson.

Med tanke på den tidigare verksamheten i området har man undersökt eventuell markförorening. Proverna inom planområdet visade ingenting, men utanför åt, söder har man hittat PAH, ett cancerframkallande ämne som uppstår när olja bryts ner.

– Vi har ställt krav på att ytterligare markundersökningar ska göras för att säkerställa att det inte är värre än att marken kan saneras, det skulle försvåra vår situation, säger Ulf Johansson.

Ytterligare markundersökningar är planerade. Det har kommunstyrelsen beslutat.

– Nu fanns det önskemål om att den här delen skulle bli färdig snabbt. Hade vi väntat tills alla markundersökningar blivit gjorda skulle det tagit mycket längre tid, säger Lars Jönsson, planarkitekt.

Ulf Johansson är trots allt nöjd med att planen nu snart är klar. Nästa steg för entreprenörerna är att kalkylera byggnationen utifrån de förutsättningar som finns.

– Det här har redan dragit ut på tiden, men jag hoppas att vi kan vara igång inom sex månader, säger han.

Grannar till det planerade bostadsområdet har flera synpunkter på detaljplanen. De anser att järnvägsområdet bör förbli öppet, utan bebyggelse och hänvisar till andra mer lämpliga byggplatser.

De ifrågasätter också lämpligheten med att bygga på området med tanke på den tidigare verksamheten och den förorening som konstaterats utanför planområdet.

Kommunfullmäktige kommer att fatta det slutgiltiga beslutet om planen.

Marie Haglund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons