Annons
Nyheter

Kalv splittrade båda blocken

Den massiva borgerliga majoriteten ger oftast en enig bild av Svenljunga.
Nyheter • Publicerad 7 september 2010

Men under senaste mandatperioden har också splittring satt sina spår i politiken.

Det har varit splittring inom socialdemokratin. Men även inom den borgerliga majoriteten, där politiker valt att gå på (S)-linjen. Frågan om mejeriet i Kalv har väckt många och heta politiska känslor och åsikter. När beslutet togs att kommunen ska bygga ett industrihotell, som ska hyras av mejeriet, var det med minsta möjliga majoritet. Bara med en rösts övervikt.

Annons

Frågan splittrade socialdemokraterna. En majoritet valde att säga nej medan bara tre (S) – politiker sa ja. Däribland vice ordföranden i kommunstyrelsen Stefan Carlsson. Han beslutade sig för att i det här läget kliva av politiken. Men är nu tillbaka på banan igen.

M sa nej

Även de borgerliga splittrades i den här frågan. Från början hade moderaterna ett eget alternativ men valde i slutomröstningen att säga nej. Helt emot övriga borgerliga partier.

Tre andra kommunala frågor har också verkat splittrande. Det har handlat om högstadiet på Moga, tillagningsköket på förskolan Torsgården och om komvuxs lokaler.

I alla dessa fall har förslagen från socialdemokraterna vunnit tack vare en splittrad borgerlighet. När det gällde mera pengar till högstadiet valde såväl folkpartister som moderater och centerpartister att gå på oppositionens linje.

Tillagningsköket på Torsgården fick folkpartisterna och några moderater att lämna den borgerliga linjen.

Majoriteten höll ihop

Och i frågan om nya lokaler till komvux valde inte alla borgerliga politiker att stödja förslaget från socialdemokraterna.

Furubergsgårdens framtid öppnade inte en spricka mellan de olika politiska blocken. Här höll den borgerliga majoriteten ihop kring förslaget att minska antalet platser. Och socialdemokraterna sa nej till detta.

Men här visade sig en tydlig opposition från personal, boende och anhöriga. Det hölls flera demonstrationer innan borgerligheten drev igenom sitt förslag.

Eva Hildebrand
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons