Annons
Nyheter

Industrihotell i Kalv splittrar

Frågan om ett industrihotell i Kalv fortsätter att splittra politikerna.
Nyheter • Publicerad 10 februari 2010

En majoritet av socialdemokraterna säger nu nej till en sådan satsning.

Samma politiker avslår också ett nytt industrihotell i centralorten.

Annons

– Finansieringen av ett industrihotell i Kalv är inte klar. Det finns inget besked om att banken har gått med på lån. Och rent principiellt är det frågan om skattebetalarna ska riskera så mycket pengar som 25 miljoner kronor, säger Per Andersson (S).

På senaste kommunstyrelsen sa han liksom partikamraterna Gunnel Johansson och Berit Haraldsson nej till en mejerilokal i Kalv.

– Vi tycker också att satsningen strider mot kommunallagen. En kommun ska inte gynna en enskild verksamhetsägare, menar Per Andersson.

Den socialdemokratiska gruppen är splittrad i den här frågan. På ja-sidan fanns i kommunstyrelsen bara Stefan Carlsson (S), som är partiets förstanamn i kommunen.

På ja-sidan fanns ock så den borgerliga gruppen utom moderaterna, som la ned sin röst i voteringen. Moderaterna har ett eget förslag om ett industrihotell för högst fem miljoner kronor.

Voteringen utföll med sex röster för ett mejeri, tre mot och två som la ned sina röster. Så nu förs frågan vidare till fullmäktige för beslut den 22 februari.

Där ska även tas beslut om kommunen ska bygga ett industrihotell till företaget Ulma på Prästagärdet i centralorten. En satsning på nära fem miljoner kronor. Den borgerliga majoriteten i kommunstyrelsen sa ja till detta.

Men även här ställde sig samma socialdemokratiska majoritet på nejsidan. Per Andersson, Gunnel Johansson och Berit Haraldsson lämnade in en reservation.

– Här gäller samma principiella skäl som i Kalv. En kommun ska inte gynna en enskild verksamhetsägare. säger Per Andersson.

Industrihotell Kalv

Tanken är att kommunen bygger ett industrihotell på industriområdet Uddarp i Kalv. Investeringen hamnar på 18,4 miljoner kronor plus 6 miljoner för ett nytt avlopp.

Industrihotellet hyrs ut till företaget, som ska starta ett lokalt, fullskaligt mejeri där.

Hyrestiden är på 25 år. Företaget ska kunna köpa loss lokalen inom 10 år.

Mejeriaktiebolaget ska ha 4–5 huvudägare. Hälften av dem är mjölkbönder. Aktiebolaget har tidigare räknat med en egen investering runt 13 miljoner kronor.

Eva Hildebrand
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons