Annons
Nyheter

Grannar med koll skapar lugn i villakvarteret

Vi närmar oss den mörkaste tiden på året. I flera områden i Tranemo kommun engagerar sig invånarna för att öka tryggheten genom att hålla ett extra öga på sina grannars hus.
Tranemo • Publicerad 26 november 2015
Bernt Bertilsson, Göran Aronsson och Britt-Inger Peterson bor alla i området Djurparken i Tranemo och är kontaktpersoner för grannsamverkansgruppen. Foto: Agnes Eskilsson
Bernt Bertilsson, Göran Aronsson och Britt-Inger Peterson bor alla i området Djurparken i Tranemo och är kontaktpersoner för grannsamverkansgruppen. Foto: Agnes Eskilsson

– Grupperna här är väldigt aktiva och på tårna. Det är roligt att känna ett engagemang och att de tycker att detta är viktigt, säger Tobias Edoff, folkhälsosamordnare med ansvar för brottsförebyggande åtgärder.

Totalt finns nio aktiva grupper för grannsamverkan i kommunen, bland annat i Nittorp, Grimsås, Ljungsarp och Länghem. Antalet medlemmar varierar, så även ambitionsnivån. Det är kommunen och Studieförbundet som håller i trådarna, med stöd från polisen. De erbjuder bland annat skyltar och utbildningsträffar.

Annons

– I två år i rad har vi haft gemensamma träffar för både Svenljunga och Tranemo kommun. Det blir ett sätt att dela erfarenheter. Träffarna har varit lyckade, ungefär femtio besökare har kommit båda gångerna, säger Tobias Edoff.

Senaste träffen hölls i Svenljunga för bara några veckor sedan. Då deltog bland annat representanter för grannsamverkansgruppen i området Djurparken i Tranemo.

Bernt Bertilsson, Britt-Inger Peterson, Anita Aronsson och Göran Aronsson är med och hjälper till.

– Det är inget betungande arbete. Det är heller ingen kostnad, eftersom vi får skyltar och allt material. Det enda som behövs är att gå ut och sätta upp nya skyltar ibland, säger Göran Aronsson.

Gruppen brukar också anordna en samling vid fotbollsplanen med grillning och tipspromenad för de som bor i området. Det är ett sätt att informera om verksamheten, men också ett sätt att få folk att lära känna varandra. Polisen har även varit där och informerat om vad man ska tänka på.

– Det kan handla om att säga till grannen när man ska åka bort, att låta lite tvätt hänga ute eller be någon att ta in posten, säger Anita Aronsson.

Tätorten har dock andra utmaningar än vad man möter ute på glesbygden.

– De som bor utanför tätorten är i en helt annan sits än vad vi är. De jobbar på ett annat sätt och är mer ute och kör, säger Anita Aronsson.

I Djurparken handlar det mest om att alla håller uppsikt över vad som händer på gatan. Det är något som skapar trygghet i området, konstaterar Göran Aronsson.

– Egentligen är det knepigt att det inte finns någon mer grupp i Tranemo, säger han.

Annons

En fördel i just Djurparken är dock att det är ett tydligt avgränsat område.

– Sedan behövs det också någon eldsjäl som drar igång det, så var det här när det drog igång för nästan tio år sedan, säger Bernt Bertilsson.

Agnes Eskilsson

Fakta

Grannsamverkans effekter

Enligt en undersökning som Brottsförebyggande rådet tagit fram minskar grannsamverkan brottsligheten i området med 16 eller 26 procent, beroende på vilken mätmetod man använder. Ofta handlar det om att förebygga inbrott, men också skadegörelse och brott mot bilar.

En intervjuundersökning med personer som begått inbrott visade att 19 av 20 var mer försiktiga eller helst undvek områden med grannsamverkan, där grannarna var aktiva.

När gruppen startas upp får de utbildning kring hur grannsamverkan kan gå till. Det kan handla om att gå över till grannen och tala om att man ska resa bort i några dagar, och höra om de kan skotta uppfarten eller tända någon lampa. Man kan också ta in tidningen eller parkera sin bil på grannens uppfart.

Källa: Brottsförebyggande rådet

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons