Annons
Nyheter

Gott betyg för nya köket

Eleverna gav den nya, förändrade matsalen på Mogaskolan klart godkänt.
Och ännu större förändringar har skett med köket.
Nyheter • Publicerad 20 februari 2008
Köksledaren Randi Rosåsen mitt i disken är mycket nöjd med det nya köket.
Köksledaren Randi Rosåsen mitt i disken är mycket nöjd med det nya köket.Foto: Eva Hildebrand

Vid ett av borden i den numera ljusa och betydligt luftigare matsalen åt Caroline Svensk, Stina Fransson och Penny Sandell från klass 7 A på premiärdagen.

Sedan i somras har ombyggnadsarbeten pågått i både matsalen och köket. Maten har då lagats på Furubergsgården och papperstallrikar och plastbestick har gällt.

Annons

Ett tag stod till och med en grävmaskin inne i det som en gång var det gamla köket.

Ljusare och trevligare

Under februarilovet sattes slutruschen in och den nymålade matsalen kunde välkomna de nära 800 eleverna efter lovet. Då fattades fortfarande gardinerna och de nya möblerna i svart och grått.

– Här är mycket bättre nu. Mycket mer plats, ljusare, häftigt med serveringsdisken, trevligare. Och skönt att slippa främst plastbesticken, tyckte de tre tjejerna och lät sig smaka av den nylagade kycklinggrytan.

– Tre tydliga fördelar finns med det nya köket, berättade Malin Aronsson, teknisk chef, som var på plats under premiärdagens lunch.

– Flödet i köket från leverans av råvaror till utkörning av färdig mat är helt anpassat till dagens villkor. Även flödet ut i matsalen har blivit bättre. Och så har vi fått ett länge efterlängtat särskilt dietkök.

Nya grytor och ugnar

Vid rundvandringen i köket visades den nya kylen, som kan kyla ned mat på en halvtimme, alla de nya grytorna, de nya ugnarna, alla de nya transportboxarna med kyla och värme...

I budgeten för det nya köket, matsalen, en del av trapphusen och ventilationen finns 12,7 miljoner kronor. Men slutnotan är inte framräknad ännu.

Eleverna gav den nya, förändrade matsalen på Mogaskolan klart godkänt.

Annons

Och ännu större förändringar har skett med köket.

Eleverna gav den nya, förändrade matsalen på Mogaskolan klart godkänt.

Och ännu större förändringar har skett med köket.

Personalflytt

Köket, som byggdes samtidigt som skolan, 1960, ska nu producera cirka 1?500 portioner dagligen. Förutom Mogaskolan ska köket serva Klockaregården, skola, barnomsorg och äldreomsorg i Sexdrega, Landboskolan samt några förskolor i centralorten.

Och personalen från Klockargården har nu flyttat över till Mogaköket. Av totalt 14 anställda på de två köken ska det på sikt vara kvar 10 anställda.

Kommer Mogaköket att kunna serva hela kommunen framöver?

– Vi har utrymme att tillaga ytterligare minst 500 portioner. Men om den framtida organisationen av köken vet vi inget idag. Där ska precis en ny utredning sättas igång, förmedlade kostansvarige Anne Hansson.

Eva Hildebrand
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons