Annons
Nyheter

Fortsatt turbulens i Kokko-affären

Risto Kokko - affären fortsätter att skapa turbulens i kommunhuset i Svenljunga.
Nu vill personalchefen Sonja Mozer Rosell inte längre ta några beslut om kommunjuristen.
Nyheter • Publicerad 8 februari 2011

Hon avsäger sig sin delegation.

Detta betyder att frågan om avsked helt läggs i politikernas händer. Delegationen och därmed besluten "hänskjuts till närmast högre nivå".

Annons

Varför har du tagit det här beslutet?

- Det här ärendet går inte längre att betrakta som ett normalt arbetsrättsligt personalärende. Det är så många andra faktorer och krafter som styr nu, menar Sonja Mozer Rosell.

Har politikerna krävt det här beslutet av dig?

- Nej, det har jag tagit helt själv. Beslutet blev en följd av att kommunchefen fick sluta. Då har jag inte längre någon högre tjänsteman att samråda med.

I torsdags tvingades kommunchefen Torkel Anderson att lämna sin post. Då utsågs samhällsbyggnadschefen Magnus Nilsson även till tf kommunchef. Eftersom han endast är tillfällig chef går delegationen om avsked vidare till kommunstyrelsen.

- Det här är ett nytt läge för oss. Vi stödjer personalchefen i hennes beslut och ska nu ta ställning till hur vi ska gå vidare, säger kommunalrådet Eva Johansson (C).

Har ni politiker krävt av Sonja Mozer Rosell att hon ska lämna ifrån sig sin beslutsrätt, när det gäller just Risto Kokko?

- Nej, det är hennes eget beslut.

Men är det inte bra att ni politiker nu helt själva kan besluta i den här frågan?

- Jag hade inte haft något emot att personalchefen fortsatt med det här ärendet. Men nu har vi ett annat läge och kommer göra vårt bästa av den situationen, säger Eva Johansson.

Annons

I eftermiddag har kommunstyrelsens arbetsutskott - Eva Johansson (C), Stefan Carlsson (S) och Johan Björkman (M) - haft ett extra sammanträde. Där beslöt de att delegationen nu läggs över på dessa tre politiker. Kommunstyrelsen ska ta ställning till detta förslag på fredag.

Det som nu ligger närmast på dagordningen i den här affären är överläggningar mellan kommunen och Risto Kokkos juridiska ombud. Facket har begärt en sådan överläggning. Men ännu är inget datum bestämt.

Kan du tänka dig att ta bort varslet om avsked?

- Omöjligt att säga i det här läget, konstaterar Eva Johansson.?

Eva Hildebrand
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons