Annons
Nyheter

Förslag om rejält höjda politikerarvoden i Svenljunga

Arvodena höjs rejält för de nya ordförandena i de stora nämnderna. Och vice ordföranden i kommunstyrelsen får också en stor höjning.
Nyheter • Publicerad 21 oktober 2010

Det är några effekter i förslaget till nya arvoden för kommunens politiker.

Politikerna i fullmäktige ska på måndag ta ställning till ett helt nytt sätt att bestämma arvodena till politikerna.

Annons

Som det är nu bygger arvodena på den ersättning, som kommunstyrelsens ordförande Eva Johansson (C) har. Och hennes lön är knuten till de anställdas löneutveckling.

Men i det nya förslaget ska utgångspunkten för alla arvoden vara prisbasbeloppet på 42 400 kronor.

– En bra väg att kunna följa allmänna kostnadsutvecklingen, tycker Rune Peterson (C), som har funnits med i arbetsgruppen, som tittat närmare på arvodena.

Det nya förslaget betyder att kommunalrådet Eva Johansson (C) får en löneökning på drygt 4 procent. De anställda, förutom medlemmarna i Kommunal, får i år en höjning med 2 procent och nästa år 1,5 procent.

Varför ska du ha en dubbelt så stor lönehöjning?

– Jag har inte tänkt på det sättet. Dessutom frös vi politiker alla våra arvoden i år. Så jag har nu samma arvode som förra året, säger Eva Johansson.

En stor förändring blir det också för vice ordföranden i kommunstyrelsen.

I det nya förslaget ska den här politikerposten arvoderas med 31 800 kronor i månaden. Eller 75 procent av ett basbelopp. Det blir en löneökning med 55 procent jämfört med dagens månadsarvode på 20 548 kronor.

– Här har vi utgått från hur verkligheten ser ut och hur mycket tid som egentligen läggs ned på den här posten, menar Rune Peterson.

Förslaget handlar också om kraftfulla förändringar för de politiker, som är ordföranden i de stora nämnderna. Det gäller barn- och utbildningsnämnden, socialnämnden, den nya samhällsbyggnadsnämnden och fastighetsbolagen.

Annons

Förslaget är att dessa politiker ska ha två basbelopp i årliga arvoden. Det betyder 84 800 kronor.

På pappret blir det nästan en fördubbling jämfört med dagens årsarvode på 43 740.

Men i dagens regler ingår också ersättning för alla sammanträden. Och det ger naturligtvis högre ersättningar även i nuvarande system.

 Några exempel

Kommunalrådet Eva Johansson har en ”månadslön” på 45 564 kronor. I det nya förslaget får hon ett basbelopp plus 5 000 kronor i månaden. Totalt 47 400 kronor.

Idag är Stefan Carlsson (S) vice ordförande i kommunstyrelsen. Han har ett månadsarvode på 20 528 kronor. I det nya förslaget ska den här politikerposten arvoderas med 31 800 kronor i månaden. Eller 75 procent av ett basbelopp.

Rune Petersson (C), ordförande i socialnämnden, har fram till siste september fått ut 62 251 kronor från kommunen. I den summan ingår då årsarvodet och ersättningar för olika sammanträden inom alla hans olika uppdrag.

Roger Axelsson (M), är ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Han har totalt fått ut 49 553 kronor till och med siste september. I summan ingår det fasta årsarvodet, sammanträdesersättningar och ersättning för förlorad arbetsínkomst.

Eva Hildebrand
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons