Annons
Nyheter

Folkets hus vill ta över bion

Folkets hus-föreningen vill driva bion i Svenljunga vidare. Men bara under förutsättning att kommunen lämnar sitt stöd.
Nyheter • Publicerad 10 februari 2011
I vår kör Ingemar Jansson och hans hustru Maud den sista föreställningen på Teaterbiografen. Nu vill en biogrupp inom Folkets hus-föreningen ta över.
I vår kör Ingemar Jansson och hans hustru Maud den sista föreställningen på Teaterbiografen. Nu vill en biogrupp inom Folkets hus-föreningen ta över.Foto: Eva Hildebrand

I vår kör Ingemar Jansson och hans hustru Maud den sista föreställningen på Teaterbiografen. Då har de drivit den i exakt 50 år.

En biogrupp inom Folkets hus-föreningen har haft i uppdrag att utreda om föreningen kan och ska ta över. I en skrivelse till kommunstyrelsen rapporteras nu resultatet av denna utredning.

Annons

– Vi behöver ett startbidrag på 25 000 kronor för att kunna komma igång. Dessutom behövs 50 000 kronor, så att vi kan köpa in Ingemar Janssons utrustning. För vi har ju inga egna pengar, berättar Catrin Wolgner.

Föreningen är beredd att teckna avtal med kommunen för ett halvår i taget. Den ställer upp med ”biografarbetare” helt på frivillig basis. Föreningen önskar också disponera lokalen hyresfritt en till två kvällar i veckan.

Det är kommunen som äger fastigheten. Och föreningen är inte beredd att ta över den.

– På längre sikt ser vi fram emot att det byggs ett nytt kulturhus med digital bio här i Svenljunga, menar Catrin Wolgers.

Är det viktigt att det finns en bio i Svenljunga?

– Ja, oerhört viktigt. Svenljunga är stort nog att ha en egen biograf. En biograf som bjuder på regelbunden kulturell verksamhet.

Nu hoppas föreningen på ett snabbt svar från kommunen. För sedan måste exempelvis maskinister utbildas och filmer beställas.

I samhället Svenljunga har det utan avbrott funnits en biograf sedan 1920.

Teaterbiografen byggdes 1936. Då fanns redan biografen Solsäter, som sedan döptes om till Saga.

IngemarJansson och hustrun Maud tog över de två biograferna 1961.

Fram till 1981 drevs de två biograferna jämsides.

Själva lokalen, där Teaterbiografen finns, ägs i dag av kommunen. Och arrenderas av IngemarJansson.

De filmer som lockat mest publik under alla år är Barnen från Frostmofjället, Sound of music och Borta med vinden.

Eva Hildebrand
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons