Annons
Nyheter

Flödet i Kila är som det ska vara

Under veckan har hydrolog Nils Sjödin kontrollerat att den och andra stationer vid Ätran och Viskan visar rätt vattenflöde.
Nyheter • Publicerad 12 juli 2008
Nils Sjödin, SMHI kontrollerar mätstationen.
Nils Sjödin, SMHI kontrollerar mätstationen.Foto: Marie Haglund

Mätstationen vid Kila i Atran hör till SMHI:s äldsta.

SMHI har 225 stationer som mäter flödet i våra vattendrag. De flesta av dem kräver en människa som läser av data manuellt, som den i Kila.

Annons

– Det är viktigt att våra meteorologer får rätt underlag för sina prognoser. De här uppgifterna används också av räddningstjänsten för att kunna varna för höga vattenflöden, säger Nils Sjödin.

Han har avancerad teknisk utrustning för att göra sitt jobb. Genom att mäta nivån på vattnet kan han konstatera flödet.

– Tekniken är densamma som man använder för att mäta hastigheten i en fartkamera, säger han.

Han visar den orangefärgade båten, som han kallar det. Undertill sitter mätinstrumentet. Över ån har han spänt upp en vajer som båten ska fästas i för att mäta på en rak linje.

– Den mäter på flera punkter längs hela sträckan, säger Nils Sjödin.

Den utrustning som finns inne i mätstationen är betydligt äldre än den Nils Sjödin använder sig av vid sina kontroller.

En skrivare ritar diagram som registrerar förändringar i vattennivåerna. En gång i månaden skickar Anna Schelin in utskriften till SMHI.

– Jag började med det som barn, det var roligt och kändes ansvarsfullt. Samtidigt tjänade jag lite pengar, säger Anna Schelin.

Efter snart 30 år sköter hon fortfarande uppdraget som funnits i hennes familj sedan 1910.

Nils Sjödins Kontrollmätning visar att det rinner ungefär 3,77 kubik vatten i Ätran vid Kila. Uppgiften stämmer hyfsat väl överens med det som skrivaren inne i mätstationen visar.

Annons

– Utrustningen här ska ändå justeras lite och det kommer förhoppningsvis rätta till de små avvikelser som finns, säger Nils Sjödin.

70 procent av SMHI:s stationer för mätning av vattenflöde läses fortfarande av manuellt.

– Det är en billig teknik som fortfarande fungerar, jag tror att det dröjer innan all mätning sker via telekommunikation, säger han.

Marie Haglund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons