Annons
Nyheter

Fjärrvärmeverk i kris

Överlida Fjärrvärmeverk har akut brist på likvida medel.
Nyheter • Publicerad 19 november 2014

I går kväll hölls ett extramöte där budskapet till aktieägarna var att mer pengar behövs.

Fjärrvärmeverket i Överlida invigdes februari 2009. Då hade satsningen i sig redan diskuterats några år, utgångsläget var ett samarbete med Derome Bioenergi.

Annons

Det upplägget sprack, men i stället skapades ett bolag. Och notan för bygget hamnade på 15 miljoner kronor, någon miljon lägre än beräknat.

Överlida Fjärrvärmeverk AB har i dag 47 abonnenter, vilket också innebär 47 aktieägare. Svenljunga kommun står för en dryg tredjedel av aktierna, företag och fastighetsägare i Överlida för resten. Svenljunga kommun har ett borgensåtagande på 5,5 miljoner kronor.

Eva Johansson, f?d kommunalråd, har under alla år varit ordförande i bolaget, men hon lämnade sitt uppdrag i oktober. Ordförandeposten är nu vakant, däremot är Tommy Stensson vd i bolaget sedan 1,5 år tillbaka.

Tommy Stensson bekräftar att mötets uppgift är att försöka få fram mer pengar till bolaget. Bakgrunden är att Överlida Fjärrvärmeverk AB har problem med likviditeten, den kortsiktiga betalningsförmågan.

Det här framgår också av en information till aktieägarna som styrelsen skickade ut inför mötet i går kväll. Där framgår att intäkterna varit för små de senaste åren. Bakgrunden är bland annat att en stor kund försvann när Västgöta Textil lades ner. Uppvärmningen av deras stora lokaler gjorde att företaget stod för runt 15 procent av aktierna. Ett tiotal villakunder har tillkommit, men de täcker inte upp för tappet som Västgöta Textil innebar.

Som det är nu har Överlida Fjärrvärmeverk inte medel för att klara Handelsbankens amorteringskrav på 400 000 kronor under 2014.

Det behövs också pengar för investeringar som krävs i driften. Bland annat har pH-värdet på vattnet i systemet en alltför låg nivå, och även annan intrimning av driften krävs.

– Vilka belopp som behöver skjutas till vet vi inte förrän efter mötet, förrän vi pratat med aktieägarna, säger Tommy Stensson.

Men i den skrivelse som skickats ut till aktieägarna står det att det behövs ett betydande aktieägartillskott för att inte kommunen ska behöva fullgöra sitt borgensåtagande till Handelsbanken. Alternativet som nämns är lån från aktieägarna eller ett utköp av anläggningen. Som et sista alternativ nämns konkurs.

Kommunstyrelsens arbetsutskott fick i måndags kort information om läget. Ekonomichefen hade också en information om vad lagen säger om aktieägartillskott. Om kommunen ska gå in med pengar krävs att alla andra aktieägare går in med motsvarande medel utifrån sin aktieandel. Kommunen får inte skjuta till en större summa.

Annons

Kommunalrådet Stefan Carlsson (S) säger att läget inte ser så bra ut och han utgår ifrån att kommunen kommer att bli involverad i situationen.

– Det kommer antagligen att krävas att kommunen agerar på något sätt eftersom vi är delägare till bolaget, säger han.

Marie Haglund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons