Annons
Nyheter

En vision för Mjöbäck

Kjell Nergården har en vision och en dröm.
Nyheter • Publicerad 14 maj 2008
Sedan 1970 har bröderna Nergården drivit husföretag i Mjöbäck. Kjell Nergården ses här på gården till ett av de tre familjeföretagen.
Sedan 1970 har bröderna Nergården drivit husföretag i Mjöbäck. Kjell Nergården ses här på gården till ett av de tre familjeföretagen.Foto: Eva Hildebrand

MJÖBÄCK. Han vill att det skapas ett kompetens - och utställningscentrum i Mjöbäck. I går togs första steget.

Då hölls den första av de två Mjöbäcksdagarna. En helt ny satsning där temat var framtidens bostadsproduktion. Och där lanserades då tanken om ett centrum där kunskaper och kompetens samlas.

Annons

–?Vi är beredda att bygga ett skal, inreda några rum till oss själva och erbjuda leverantörer, tillverkare, forskare, kommunen plats där också, berättar Kjell Nergården, vd på Mjöbäcks Entreprenad.

För han anser att det tillhör framtiden att alla inom byggbranschen samarbetar, samverkar och tar hjälp av varandra.

–?Världen är numera så ombytlig. Och för att stärka oss framåt måste vi göra rätt och ha det bästa att erbjuda. Branschen har stått stilla länge och jobbat rätt internt. Fram över gäller annat.

Kjell Nergården ser att Mjöbäck och alla husföretagen där har mycket kompetens att förmedla. Han och brodern Göran driver de tre husföretagen Boro, Västkust Stugan och Mjöbäcks Entreprenad med 200 anställda i Mjöbäck.

Dessutom finns Furulids snickeri, Sköna Hus och Arvidssons Snickeri i samhället.

–?Mjöbäck har av tillfälligheter och tack vare goda kontakter kommit att bli ett centrum för husproduktion. Och nu handlar det inte bara om trä utan även om stål och betong.

Redan 1932 startade det första träföretaget Mjöbäcks Träindustri sin verksamhet. Visserligen var den första produkten tofflor med snart började även baracker att tillverkas.

1970 startade bröderna Nergården sin verksamhet. Idag lämnar omkring 15 hus Mjöbäck varje vecka. Men de tre familjeföretagen är mycket större än så, eftersom en stor del av produktionen köps av andra leverantörer.

–?Under alla dessa år har mycket kunskaper och erfarenheter om bostadsproduktion samlats hos oss.

–?En kompetens som vi kan förmedla via exempelvis ett gemensamt kompetenscenter. Och andra entreprenörer kan gå ut direkt i vår produktion och testa olika idéer och tekniker.

Annons

Kjell Nergården vill vara lite försiktig när han beskriver kompentenscentret. Han vill först veta om det tas emot positivt av andra intressenter, som är beredda att delta i projektet.

Men han vet att företaget har mark i Mjöbäck och en klar vision om hur ett centrum skulle kunna byggas upp med inriktning mot energi och miljö. Och att ett sådant här centrum skulle kunna skapa en del nya jobb.

Mjöbäcksdagarna

Det här finns på programmet för de 65 deltagarna under de två konferensdagarna om framtidens bostadsproduktion.

I går hölls tre olika föredrag. P-O Martinsson, f d direktör på fastighetskontoret i Göteborg, talade om bostadsbyggandet som ett led i samhällsutvecklingen.

Temat för Christer Harrysson, professor vid Örebro universitet, var goda lösningar för boendekonsumenten och den globala miljön.

Arkitekt Jonas Lloyd beskrev skönheten som värde.

En stor del av gårdagens eftermiddag ägnades åt en workshop om ett framtida kompetens- och utställningscenter i Mjöbäck.

Idag besöker deltagarna Borås och Högskolan och SP.

Arrangörer av Mjöbäcksdagarna är Mjöbäcks Entreprenad, Högskolan i Borås och Svenljunga kommun.

Eva Hildebrand
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons