Annons
Nyheter

Elmo i konkurs – igen

Elmo Leather har åter begärt sig själv i konkurs.
Nyheter • Publicerad 30 september 2010
Foto: Lokalred-Eva Hildebrand

Fast ledningen tror ändå på en framtid. Nya - kapitalstarka - ägare kan vara på väg in.

Fast egentligen är inte Nalle Johansson och han ledningskollegor längre styrande. "Det uppdraget lämnade jag klockan tjugo över tio i morse".

Annons

En konkursförvaltare ska utses och det blir upp till denne att ta ansvar för det blödande Elmo. Med inte minst bankskulder på 200 miljoner kronor i bagaget.

De 250 anställda fick i dag på eftermiddagen information från ex-vd:n Nalle Johansson. Och han lägger det allra mesta av skulden på Volkswagen.

– Jag förstår inte hur Volkswagen resonerar, vi har diskuterat sedan i maj men inget har hänt. De är skyldiga oss mellan 20 och 30 miljoner kronor och för oss är det skillnaden mellan liv och död - för dem är det peanuts.

Att få göra inredningslädret till nya Volkswagen Touareg skulle rädda Elmos framtid. I stället sköt den uppgörelsen - och inte minst det skenande priset på hudar - Elmo i sank.

Nu är det alltså konkursförvaltarens uppgift att rädda vad som räddas kan. Men Elmos ledning skickar med namn på två företag som visat intresse för Svenljungaföretaget.

– Det är ett italienskt och ett franskt företag som vi diskuterat med.

Det italienska är stora på garveri och vill gärna komma åt Elmos kontakter med Volvo och med möbelindustrin. Det franska är inne i bilbranschen på flera områden och vill växa även på lädersidan.

Vad är det som talar för att Elmo kommer att finnas kvar i Svenljunga?

– Vi behöver nya starka ägare som kan tillföra det vi saknar i dag. Men det måste bi en relativt snabb lösning.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons