Annons
Nyheter

Elev fälld för mordbrand på Mogaskolan

Hovrätten har fällt den 15-årige eleven som tände eld en toalett på Mogaskolan för mordbrand.
Nyheter • Publicerad 7 september 2010

Borås tingsrätt har tidigare friat pojken men hovrätten gjorde alltså en annan bedömning.

15-åringen har hela tiden erkänt att han tände eld på en hög toalettpapper på toaletten, men menar att det inte var meningen att försöka bränna ner skolan. Det var bara för att utlösa brandlarmet på skoj, har han förklarat. Branden släcktes också snabbt av personal på skolan.

Annons

Eftersom det inte var tillräckligt utrett om det fanns någon risk för att branden skulle sprida sig var det inte möjligt att ställa honom till svars för mordbrand, ansåg tingsrätten.

Hovrätten slår dock fast att det visst fanns tillräckliga skäl att anta att skolan hade kunnat brinna ned och människoliv hamna i fara. Även om pojken inte planerade att bränna ned skolan bör man enligt hovrätten göra samma bedömning i pojkens fall som om det hade gällt en vuxen person: han kontrollerade inte att elden kunde sprida sig och tände på en stor hög toalettpapper. Sedan gick han tillbaka till sitt klassrum utan att kontrollera brandförloppet. Därmed hade hade han i lagens mening uppsåt att starta mordbrand, resonerar rätten.

Straffet för pojken blir ungdomsvård och genomgår en särskild behandlingsplan som kommer att vara avslutad i höst. Den ungdomsvård som hovrätten dömde pojken till innebär i praktiken inget annat än att han ska hålla sig till denna behandlingsplan.

Niclas Sennerteg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons