Annons
Nyheter

Efter satsning - färre elever i nian röker

Niorna på Mogaskolan är de som röker mest i Sjuhärad, så har det varit i flera år.
Nyheter • Publicerad 24 februari 2014
Narges Jafari, Hampus Eriksson, Natali Ekström, Elisabeth Claesson, Linda Johansson, Veronica Bengtsson, Celine Andersson och Sofia Berg är några av alla rökfria elever på Mogaskolan i Svenljunga.
Narges Jafari, Hampus Eriksson, Natali Ekström, Elisabeth Claesson, Linda Johansson, Veronica Bengtsson, Celine Andersson och Sofia Berg är några av alla rökfria elever på Mogaskolan i Svenljunga.Foto: Marie Haglund

Genom att belöna dem som håller sig rökfria har skolan nu lyckats vända den trenden.

Skolområdet är en rökfri zon så har det varit i flera år. Trots det finns det elever som röker, både på skolan och utanför. Sedan ett år tillbaka har Mogaskolan haft fokus på frågan och det har gett resultat.

Annons

– Vi premierar elever som gör ett klokt val att avstå från tobak, säger Therese Cumming, kurator på skolan.

Vid terminens början får alla elever ett erbjudande om att skriva under en överenskommelse där de lovar att avstå från snus och cigaretter. Som belöning får de ett förmånskort med möjlighet till aktiviteter på Moga fritid och fika i uppehållsrummet bland annat. I stort sett alla elever har skrivit under men det finns också de som avstår.

– Det är helt frivilligt och vi försöker inte övertala dem som inte skriver under, säger Therese Cumming.

Läs mer i dagens BT eller i eBT.

Marie Haglund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons