Annons
Nyheter

De slår ett slag för Strömfors

En resa i svunnen tid men också om framtid när Strömsforsgruppen från Örsås byalag möts.
Nyheter • Publicerad 29 december 2008
Strömsforsgruppen träffas en gång i månaden. Övre raden från vänster: Elisabeth Risenfors, Annika Edberg, Majken Kullneff, Ylva Liljedahl, Berit Pettersson Gun-Britt Rydén.
Strömsforsgruppen träffas en gång i månaden. Övre raden från vänster: Elisabeth Risenfors, Annika Edberg, Majken Kullneff, Ylva Liljedahl, Berit Pettersson Gun-Britt Rydén.Foto: Boel Ferm

En rad aktiviteter har planerats och snart firas 150-årsjubileum.

I brukssamhället Strömsfors fanns en gång inte mindre än två affärer, ett hotel, spinneri och syfabrik. I dag finns i en del fall bara rester och det gamla spinneriet kommer snart att rivas. En golfbana på vägen mot Svenljunga ger nytt liv i samhället.

Annons

För två år sedan bestämde sig några eldsjälar för attlyfta fram brukssamhället Strömsfors. I dag består gruppen av tio personer i åldrar mellan 35 och 82 år. Gruppen första arrangemang blev en fotoutställning som finns permanent uppsatt i kapellet. I samband med öppnandet hölls konstutställning i kvarnen med lotteri, kaffeservering och prylar med anslutning till Strömsfors. Intresset blev över förväntan, många är intresserade av det gamla bruket.

– Det blev också något positivt i vardagen, vi startade ett stavgångsgäng som går varje tisdag klockan sju, berättar Gun-Britt Rydén.

Julmarknaden som hölls i november blev startskottet för 150-årsfirandet och en succé med runt 1 000 besökare.

– Det blev som en hemvändardag, vi hoppas det blir tradition, säger Eivor Kullneff och berättar att gruppen letat efter konstnärer och utställare med anknytning till Strömsfors.

Berit Pettersson som en av de 14 konsthantverkarna, sålde porslin med handmålade tomtar. Det fanns också julbockar och annat julpynt, barnbarn spelade och kraftstationen höll öppet för visning.

– Det var jättemysigt! säger gruppen unisont.

En fin Strömsforssouvenir har tagits fram, en liten bricka med foto från det gamla Strömsfors.

Nästa arrangemang blir Valborgsmässoafton med allsång och stor eld på Stinsens åker.

– Staffan Kullneff, född här, håller tal, han pratar ett språk man begriper, säger Ove Pettersson.

Det första nyhetsbrevet, Strömsfors på G, har nyligen kommit ut med det första numret. Fyra ska det bli per år och alla boende som vill berätta något om Strömsfors kan medverka. Ansvarig för nyhetsbladet och skapare av hemsidan för Strömsfors är Pierre Rydén som bor i en del av den före detta affären och hotellet. Han är yngst med 35 år och står för mycket av det tekniska arbetet.

Annons

– Hemsidan kommer att bli större, det ska inte bara handla om det gamla utan vi ska också berätta om nutiden, säger han.

Den 30 juni 1859 räknas som Strömsfors födelsedag.

Och nästan på dagen, den 28 juni, blir det jubileumsföreställning med sång, dans och musik i kapellet. µ

Strömfors

*?David och Davida Nylander grundade inte bara glasbruk på orten utan också kapell och skola.

*Axel Nylander skriver i sin bok, Strömsfors under 100 år, att det var kraften i Assman som föranledde anläggandet av Strömsfors Bruk. Det finns kartor och protokoll som gör att man tros kunna spåra användandet av vattenkraft i Strömsfors till före 1857. Dagens kraftstation är det enda som finns kvar av verksamheten och levererar ännu ström. Dock inte längre till omkringliggande fastigheter utan på det allmäna elnätet via Plusenergi med cirka 1 500 000 kilowattimmar.

*År 2002 togs kraftanläggningen över av Licato anläggningar AB som rustade upp och renoverade. I den gamla huvudcentralen kan man ännu se de äldre spakarna för att slå på och av elen för olika strömsforsbyggnader.

Hemsida: www.stromsfors.net

Boel Ferm
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons