Annons
Nyheter

C-löfte i Svenljunga: Svenbo bygger åter nya bostäder

Under 20 år har det kommunala bostadsbolaget inte byggt några nya bostäder.
Nyheter • Publicerad 6 september 2010
Centerpartisterna Monica Björsell, Rune Peterson, Per-Olof Ekelund och Eva Johansson ser glatt fram emot det lokala valet, stående utanför sin lokala valstuga i form av en grönmålad husvagn.
Centerpartisterna Monica Björsell, Rune Peterson, Per-Olof Ekelund och Eva Johansson ser glatt fram emot det lokala valet, stående utanför sin lokala valstuga i form av en grönmålad husvagn.Foto: Eva Hildebrand

Men nu är det dags. Svenbo har beslutat att bygga tio nya marklägenheter i centrala Svenljunga.

Det är ett löfte som Centerpartiet lämnar i valtider i sitt lokala handlingsprogram. Per-Olof Ekelund är 13:e namnet på centerns kommunlista, men han är också ordförande i det kommunala bostadsbolaget Svenbo.

Annons

– Rätt balans måste finnas för att vi ska bygga nytt. Och så är det nu. I våras hade bolaget 30 outhyrda lägenheter. I dag är vi nere på noll, berättar han.

Så i höst börjar bostadsbolaget bygga nya lägenheter i markplan på Karolinelundsområdet. Kommunen har köpt marken och arbetet ska sättas igång. Området är ursprungligen exploaterat för 20–30 villatomter. Hittills är två villor byggda där. Men nu byggs det också hyreslägenheter.

– Det är viktigt att ha möjlighet till boende i hela kommunen. Då först kan vi få hit nya människor. För det handlar inte bara om att industrier ska etablera sig här. Vi måste också erbjuda nya invånare bostäder, menar kommunalrådet Eva Johansson (C).

Centern har i dag 11 av de 37 mandaten i fullmäktige. Efter valet minskar fullmäktige till 33 ledamöter. Men centerns mål är ändå att behålla de 11 mandaten.

Hur ska det gå till?

– Vi visar att vi har en trovärdig politik. Under den senaste mandattiden har vi och kommunen genomfört en hel del. Vi tycker också att vi tar ansvar för ekonomin, säger Eva Johansson.

Men är inte priset väl högt med att på sikt minska organisationen med 40 tjänster?

– Nej, behoven har minskat. Och vi får en väloljad, effektiv organisation.

Men vad lovar centerpartiet framöver då?

– Vi jobbar för att det blir tillväxt i hela kommunen. Att varje kvadratmeter i kommunen ska användas.

Annons

Hur ska det gå till i Kindaholm, där befolkningen hela tiden minskar?

– Ett mejeri i Kalv och boende på sjönära tomter vid alla våra sjöar är två exempel, säger Eva Johansson.

Tre viktiga frågor i centerpartiets lokala handlingsprogram i Svenljunga:

Riktigt bredband och täckning för mobiltelefon i hela kommunen. ”Staten borde bjuda till lite bättre och skapa ett fibernät över hela landet.”

Skanska-tomten ska saneras och Ätrans strand i centrum ska lyftas fram.

Flera bostäder ska skapas i hela kommunen – både när det gäller hyresrätter och strandnära tomter.

Eva Hildebrand
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons