Annons
Nyheter

Brikettlagret självantändes – släckningsarbetet fortsätter

Släckningsarbetet fortsätter under natten efter branden i EME Energiproduktions brikettlager i Sexdrega.
Nyheter • Publicerad 22 augusti 2014
Foto: Magnus Josefsson
Foto: 

Vid 20.30-tiden var räddningstjänsten fortfarande på plats vid det olycksdrabbade brikettlagret i Sexdrega. Och arbetet kommer att fortsätta under natten.

– Nu har vi åtgärdat plastemballagen som låg utanför, inne i stora lagret lyckades vi stoppa branden, men där inne ligger det 3000 kubik med spån som används till brikettillverkning. När man lagrar så mycket spån kan det bli överhettning och det bildas en värmeacceleration. Det har självantänts, säger Peter Delwer, stabschef på räddningstjänsten.

Annons

Sammanlagt jobbade mellan 20-25 brandmän på platsen.

– Nu har vi mycket glödbränder i spånet och det måste vi försöka släcka. Vi får lämpa ut det och tömma lagret. Det jobbet fortsätter under natten tills vi bedömer att företaget kan ta hand om det. Vi tar ett nytt beslut under morgondagen, säger Peter Delwer.

EME har tidigare varit drabbat av flera bränder.

I november 2010 och maj och augusti 2011 drabbades EME Energiproduktion av förödande bränder. Företaget tillverkar briketter ämnade för värmeverk och av naturliga skäl är bränder svårsläckta.

Men efter branden i augusti 2011 – och en lång tids återuppbyggnadsarbete – så las verksamheten om. Fortfarande tillverkas briketter, men i stället för att ha torv och flis som råvara så används uttjänt plast.

Men fortfarande har träflisbriketter tillverkats. Och det är i det stora lagret med flis som det brinner.

Live-published photos and videos via Shootitlive(function(){var d=document,b=d.body,s=d.createElement('script');s.src='//s3-eu-west-1.amazonaws.com/shootitlive/shootitlive.load.v1.1.borastidning.js';b.insertBefore(s,b.firstChild);}())

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons