Annons
Nyheter

Barnen tar över förskolan

För 30 år sedan gick papporna på Torsgårdens förskola.
Nyheter • Publicerad 29 maj 2008
Fruktstund bland Lejonen. Papporna Niklas Nilsson, Jens Fröjdlund och Andreas Karlsson minns när de själva gick på Torsgården.
Fruktstund bland Lejonen. Papporna Niklas Nilsson, Jens Fröjdlund och Andreas Karlsson minns när de själva gick på Torsgården.Foto: Marie Haglund
? Cyklarna är desamma som vi hade, säger Jens Fröjdlund som tog en tur med sonen Oskar.
? Cyklarna är desamma som vi hade, säger Jens Fröjdlund som tog en tur med sonen Oskar.Foto: Marie Haglund

Nu har deras barn tagit över sparkcyklar och lekloft.

– Det är mycket som är sig likt, säger Jens Fröjdlund.

Annons

Den årliga sommarfesten firas idag lite extra på Torsgården. Det är 30 år sedan förskolan startade och många barn har hunnit gå här sedan dess.

– Det var en märklig känsla att komma hit med första barnet, säger Andreas Karlsson.

Han började på lekis hösten 1978 och gick då tillsammans med Jens Fröjdlund. Niklas Nilsson började på elefanten ett par år senare.

– Samma avdelning som min dotter går på idag, säger han.

Han minns loftet där han hoppat och tumlat bland kuddar många gånger. Det var lite extra speciellt eftersom bara några få fick vara där samtidigt.

– Mitt värsta minne är när vi var tvungna att ta på galonkläderna. Det gick ju inte att röra sig när man skulle ut och leka, säger Niklas Nilsson.

Ingegärd Gustavsson skrattar igenkännande. Hon var en av Niklas fröknar och jobbar också idag på förskolan.

– De flesta barn tycker fortfarande illa om att ta på sig regnkläder. Vi är ju ute mycket oavsett väder och då måste de vara väl klädda, säger hon.

Greta Sjöbloms goda mat är ett annat starkt minne för dem alla tre. Hon gick i pension i december, men den goda maten finns kvar.

– Det händer att vi får höra hemma att maten inte är lika god som här. Tomatsoppan hör till Oscars favoriter, han som inte ens tycker om tomater, säger Jens Fröjdlund.

Annons

Niklas Nilsson minns Greta Sjöblom lite extra. Hans föräldrar jobbade i Göteborg så han hörde till dem som kom tidigast på morgonen. Då var det Greta som tog emot. För honom var det en trygghet att alltid möta samma person.

– Jag fick vara med henne i köket när hon förberedde frukosten, minns han.

Mycket är sig likt sedan de tre papporna gick på Torsgården, men mycket är också förändrat. Barnen är betydligt fler idag eftersom i princip alla behöver barnomsorg.

– Verksamheten har också ändrats mycket. Vi jobbar mycket mer medvetet med den pedagogiska delen nu för tiden, säger Ingegärd Gustavsson.

Idag pågår firandet på Torsgården hela dagen och hela kvällen. I kväll tillsammans med föräldrar och släktingar.

Marie Haglund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons