Annons
Nyheter

Åter akut kris i Elmo - rekonstruktion har inletts

– Cashen rinner ut.
Så sammanfattar Elmo:s vd Nalle Johansson läget i företaget. Men han tror att en rekonstruktion kan få pusselbitarna på plats.
Nyheter • Publicerad 8 september 2010

För två år sedan var Elmo nere i brygga. Varsel las till varsel och allt slutade med konkurs.

Nu kör åter Elmo för fullt - har 250 anställda och behöver egentligen nyanställa. Men i går begärde Elmo en rekonstruktion vid tingsrätten i Borås.

Annons

Rekonstruktion kan vara ett steg mot en ny konkurs. Men Nalle Johansson och Börje Andersson, rekonstruktör hos Ackordscentralen, tror på en annan utgång.

För det finns en given förklaring till obeståndet. Priset på hudar har ökat med 100 procent på 10 månader.

När Elmo förädlar hudarna, som framförallt hamnar hos Volkswagen och Volvo, så blir varje levererad hud snudd på en förlustaffär.

I avtalen med bilföretagen har ingen klausul funnits med som sett till att Elmo kompenserats för de rekordhöga priserna.

– Priserna på hudar har aldrig varit högre än nu, säger Nalle Johansson.

Förhandlingarna med Volkswagen och Volvo har inte lett till någonting. Rekonstruktionen gör att läget – kanske – öppnar nya diskussionsvägar.

– Nu är det ett akut läge och allt ställs på sin spets, säger Börje Andersson.

Och Nalle Johansson konstaterar att Elmo utnyttjat sina krediter fullt ut hos banken. ”Och det är ju i princip samma sak som att kassakistan är tom”.

Elmo hämtar sina hudar framförallt i Skandinavien och i Tyskland, Polen, Italien... Och när lågkonjunkturen slog till kom Kina in på marknaden med stora beställningar.

Nu har hjulen i fordonsindustrin börjat snurra snabbt igen och läderlager behöver fyllas – samtidigt som Kina finns kvar som storkund. Med rekordhöga priser som given följd, efterfrågan skjuter priserna i topp.

Annons

Vad är det som säger att bilföretagen går med på en höjd ersättning till Elmo?

– Det finns säkert andra leverantörer som knackar på dörren. Men vi kommer fortfarande att vara viktiga för företagen under närmaste året, säger Nalle Johansson.

Nalle Johansson tror/hoppas dessutom att knutarna ska lösas upp snabbt. ”Jag tror inte på en lång rekonstruktion.”

Börje Andersson slår fast att Elmo i dag lider brist på likviditet. Pengarna är bundna i fordringar och varulager – och läget är akut.

– Men verksamheten ska fortgå som vanligt, personalen ska inte påverkas. Nu får Elmo ett rådrum, men det är klart – hittar man inga lösningar så...

– Fast Elmo var ett lönsamt bolag så sent som 2009 och det finns en oerhörd vilja att hitta just lösningar, säger Börje Andersson.

Jonas Edentoft är ordförande hos IF Metall hos Elmo. Och också han tror på en framtid för företaget.

– Jag tolkar rekonstruktionen positivt. Detta är ett sätt att få ekonomin i balans. Jag känner ingen oro, vi har hur mycket som helst att göra.

Men är det inte som vid konkursen 2008?

– Nej, inte alls. Då tappade vi ju hälften av vår produktion, det läget gäller inte nu.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons