Annons
Nyheter

Arbetsmiljöverket: "Bättre rutiner behövs"

I november skickade kommunjuristen Risto Kokko en anmälan till Arbetsmiljöverket – och karusellen var i gång.
Nyheter • Publicerad 5 februari 2011

Nu är verkets analys av arbetsmiljön på kommunens kansli klar – och det är framförallt begreppet ”kränkande särbehandling” som hamnar i fokus.

– Vid besöket fick vi information om att kränkande särbehandling skett tidigare. Men vi ser framåt och nu måste kommunen se till så att det finns fungerande rutiner, säger arbetsmiljöinspektören Ingela Eriksson Settergren.

Annons

Det måste finnas rutiner som gör att signaler om otillfredsställande arbetsförhållanden och kränkande särbehandling fångas upp i tid.

Och de rutinerna ska vara väl kända av alla anställda.

Arbetsmiljöverket kommer tillbaka i maj och då vill inspektörerna studera handlingsplanen för Service- och informationsenheten (gamla kommunkansliet).

De vill bedöma hur denna plan fungerar i praktiken.

Kommunalrådet Eva Johansson har fått Arbetsmiljöverkets inspektionsmeddelande i sin hand. Och konstaterar kort och gott att:

– Det är klart att vi ska följa de krav som finns. Och det är bra att vi får den här kunskapen.

Det var alltså Risto Kokkos anmälan till Arbetsmiljöverket som satte fart på den karusell som placerade Svenljunga på en oönskad karta. I en följd kom sedan uppträdet mellan Risto Kokko och en enhetschef, polisanmälan, motanmälan, Risto Kokkos avskedande och så i förrgår beslutet att kommunchefen Torkel Andersson får lämna sin post.

Att lösa ut Torkel Andersson kostar kommunen cirka två miljoner kronor. Men när Torkel Andersson-affären är avklarad kan kommunen nu gå över till nästa uppgift och säkert också utgift – Risto Kokko-affären.

– Vi måste landa först. Men nu är det dags att ta kontakt med Risto Kokko, konstaterar Eva Johansson.

Och det är fler som instämmer i den bedömningen. Thomas Mellqvist, f d kommunalråd, säger så här:

– Man ska inte börja med att driva en process. Man ska ta upp en diskussion med Risto Kokko – och sedan får man se vad det ger.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons