Annons
Nyheter

22000 i straff för nybygge i Holsljunga

Det blir en straffavgift på 22 000 kronor för husbygget nära stranden till Hissjön.
Bygget har inte följt bygglovet.
Nyheter • Publicerad 22 september 2010
Foto: 

Detta beslut tog i miljö- och byggnämnden vid sitt senaste möte.

Det var aldrig tal om att kräva rivning av det strandnära bygget.

Annons

– Vi har inte rätt att ompröva ett bygglov, som vi redan sagt ja till, säger Per Lennström (KD), ordförande i nämnden.

– Men eftersom bygget har skett i strid mot bygglovet kan vi ta ut en särskild avgift. Vi valde att lägga den på maxbeloppet – ett halvt prisbasbelopp.

Husbygget vid Hissjön har väckt debatt. Så har exempelvis Naturskyddsföreningen reagerat på att kommunen över huvud taget tillåtit att det byggs ett hus i det här orörda naturområdet.

Bygglovet beviljades redan för två år sedan. Då fanns ett fritidshus på 35 kvadratmeter på tomten. Ansökan gällde en tillbyggnad på 197 kvadratmeter.

Bygglov lämnades och på ritningarna syns det ursprungliga huset inritat i det nya stora huset. Enligt den lagstiftning som då gällde för strandskydd behövdes ingen dispens för att göra en utbyggnad. Men om det hade varit en nybyggnad skulle läget så nära stranden ha prövats.

Under byggtiden har miljö- och byggnämnden fått vetskap om att det lilla fritidshuset rivits. Därmed följer bygget inte bygglovet.

Byggherren hävdar att det inte gick att bygga om det befintliga fritidshuset. Detta på grund av mögel, fukt och dåligt bärlager i bottenplattan.

– Då skulle vi ha fått in en begäran om tillstånd att få riva det gamla huset. Men det har inte kommit in. Därför tar vi nu ut den särskilda avgiften, säger Per Lennström.

BT har pratat med ägaren till bygget. Men han vill inte lämna någon kommentar.

Eva Hildebrand
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons