Annons
Nyheter

WANTED - dead or alive !

Nyheter • Publicerad 15 april 2008

Fortfarande kan jag så väl minnas vilda västernfilmerna där ofta redan i filmens början fanns en affisch uppsatt runt ett träd där någon person efterlystes mot en rundlig summa pengar. Alltid såg skurkarna ut som de skulle se ut, nämligen som ingen annan. Vanligtvis hade de några defekter och därtill en ondskefull blick. Liknande affischer har jag sedan endast sett i Kalle Anka-tidningar och eventuellt i affärer som säljer skämtartiklar.

Nu i dessa minst sagt traumatiska dagar med barnamord kommer jag att tänka på det här. För kanske ett tiotal år sedan var det som jag nu så här i efterhand upplever det fullständigt otänkbart att i media sätta ut namn och framför allt bild på misstänkta personer. Det är nämligen oerhört viktigt att hålla i minnet att media hyser oftast intresse enbart för nyhetens behag och när det väl kommer till rättegång är det inte längre nyhet.

Annons

Tänk om det då skulle gå fel. Den där uthängde personen är kanske inte skyldig till de anklagelser som riktas mot henne eller honom och som likväl har tagit sig den ofta ofördelaktiga bilden som ropar mot betraktaren. Skulle det visa sig vara fel då kanske det på sin höjd kommer en liten rättelse, vilken ingen människa i hela världen läser. En bild säger dock mer än 1000 ord lär vara ett slitet uttryck, men säger ändå en hel del och därtill har vi gamla talesätt av typen "ingen eld utan rök". En människa som hängs ut på det viset kommer i allmänhetens ögon att alltid förbli i vart fall lite skyldig oaktat vad en eller annan domstol säger i saken.

Kanske detta kan vara något att tänka på då hemskheter på nära håll lätt skapar oro, förvirring och nästan hysteri. Nästa gång är det kanske din tur - Dead or Alive.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons