Annons
Nyheter

VarjaKarin och Kungen

Nyheter • Publicerad 1 februari 2008

Idag har min fru haft en kompis hemma. VarjaKarin har varit på besök. Hon är en liten ung dam med sina modiga 7 år. Tänk så många kloka funderingar det kan finnas hos unga människor. Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Låt oss lyssna mycket på alla dessa små personer som med sig bär inte bar vår framtid, sin egen utan nästan hela världens överlevnad.

VarjaKarin tyckte att det var onödigt att sätta personer i fängelse, personer som enbart gjort sig skyldiga till små brott och som kanske är snälla. Med små brott menade VarjaKarin "att utan lov ta små, onödiga saker som det inte gjorde något att man tog". Inte skall sådana personer vara inlåsta. Det är dumt. I stället skulle samhället kunna tilldela dem en vakt eller övervakare som höll ett vakande öga på dem så att de inte fortsatte att hitta på små, dumma saker. Dessutom är det ju dyrt att ha människor inlåsta.

Annons

Sedan kom den unga fröken in på det där med Kungen. Hon undrade som så att om Kungen skulle göra sig skyldig till brott skulle han också hamna på kåken? Men det skulle han inte upplyste min hustru henne pedagogiskt. Då just var VarjaKarin inne i sina rojalistiska tankegångar och undrade hur det skulle vara om prinsessan Victoria gjorde sig skyldig till brott. Skulle hon också slippa straff eller om så inte skulle vara fallet; skulle hon då inte få bättre mat än de övriga fångarna i fängelset. Efter lite tänkande till tyckte VarjaKarin att rättvisast skulle nog vara att alla fick lika god mat.

Visst är det intressant att lyssna till. Egentligen skulle hela lagboken skrivas om utifrån de enkla och rättframma tankegångar som ett barn uttrycker, ty i stort återspeglar ett barns moral vad alla innerst inne känner och tycker. Ibland brukar jag i min undervisning tala lite om domarreglerna vilka tillskrivs reformatorn Olaus Petri. Där finns levnadsregler vilka än idag känns ytterst aktuella. Eller vad sägs om "menige mans bästa är den yppersta lagen". Mer demokratiskt kan det inte uttryckas och betänk då att det skrevs för 400 - 500 år sedan. Har vi verkligen kommit så mycket längre i vårt politiska liv ?

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons