Annons
Nyheter

"Vågmästare" - ordet gör mig nästan illamående

Nyheter • Publicerad 28 september 2010

Redan före valet för dryga veckan sedan hörde jag ordet "vågmästare". Det användes om Sverigedemokraterna och deras roll vid ett ungefärligt likaläge mellan blocken. Och tydligen var det ett mardrömsscenario som skulle undvikas till nästan vilket pris som helst.

Nu har vi haft ett val. Och visst tusan blev det som många hade förutspått. Sverigedemokraterna blev just vågmästare (vilket konstigt ord och för svenska förhållanden - åtminstone höst och vinter - helt främmande begrepp) och alla andra blev eller var redan ledsna. Detta är vad som gäller på riksplanet.

Annons

Men inte bara på riksplanet använder vi detta åtminstone för mig hårt uttjatade begrepp. Nu gäller det också lokalpolitiken i Borås. Den här gången riktar sig Alliansens ovilja mot Miljöpartiet och närmast självklart görs nu de gröna till syndabockar för att släppa fram Sd som just vågmästare. Vad är det vi egentligen håller på att snacka om.

Sverigedemokraterna har valts in i riksdagen. De har valts in i många (kanske samtliga ?) landsting/regioner och i vart fall i väldigt många kommuner. Om vi vill det eller inte så har vi en skyldighet att respektera den folkvilja som har framkommit i valet. Jag tycker det börjar bli ovärdigt oss att hela tiden snacka om vågmästare och därmed avse ett och samma parti. Vi kanske i stället ska börja betrakta Centern och Kristdemokraterna som vågmästarna i politiken.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons