Annons
Nyheter

Vad händer i Malmö?

Nyheter • Publicerad 25 oktober 2010

Förr hände det emellanåt att människor som inte kände mig frågade - med tanke på min dialekt - om jag kom från Malmö. Nu snackar jag i och för sig inte malmöitiska, men det är inte så lätt att skilja de lokala dialketvarianterna från varandra. Själv har jag svårt att ens skilja olika dialekter från varandra.

Hur som helst har jag alltid tyckt (förlåt mig) att Malmö varit en ganska så ful stad. Efter att jag sedan lång tid tillbaks lämnat Skåneland har mina besök i Sveriges till invånarantalet tredje största stad varit tämligen sporadiska. I julas var jag/vi dock där och då blev jag positivt överraskad åtminstone av stadens centrala delar. Det var snyggt, trevligt och lite av storstadspuls. Kanske jag är på väg att revidera min ganska så negativa syn på Skånemetropolen.

Annons

Men nu undrar vi nog alla vad som egentligen håller på att hända i Malmö. I var och varannan TV-sändning talas det skånska i form av Malmöpoliser som uttalar sig om ytterligare en skjutning. Jag förstår bara inte. Det dras snabba paralleller till den s.k. Lasermannen och andra hyser säkert spekulationer av annat mer eller mindre fantasieggande slag.

Jag förstår bara inte att den här mannen - om det nu är en man och om det bara rör sig om en enda person - ständigt kan gäcka polisen. Jag vill på intet sätt trivialisera polisarbeten, men finns det verkligen inga möjligheter att få fast denne till synes störda person som på något obegripligt sätt springer omkring och sprider skräck inte minst i tilltänkt målgrupp. För visst verkar det vara ett hatbrott där hatet riktar sig mot ett av Malmös stora problem, nämligen den viktiga integrationsfrågan.

För alls vår skull hoppas jag på en snar lösning. Som det nu är känns det bara olustigt att veta att när som helst kan ytterligare personer bli skadade eller i värsta fall dödade och det enbart beroende på en person som synes ha en totalt vriden uppfattning om det mesta här i livet och inte minst om integration.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons