Annons
Nyheter

Utan kriminalitet stannar Sverige

Nyheter • Publicerad 17 juli 2008

är ett uttalande som tillskrivs f.d. länsåklagaren Brynolf Wendt, som hade den fördelen att han ofta uttalade sig i media och därtill vågade komma med polemiska inlägg av den typ som angetts ovan.

Självklart var han själv en motståndare till brottslighet. Annars kan jag inte förstå hur han kunde må bra med sitt arbete som åklagare. Och som jag ser brottslighet, nämligen som en odemokratisk förlängning av den egna själviskheten kan det inte finnas många människor som är positiva till det som orsakar så mycket enskilt lidande för många människor. Men vad är det då han kan tänkas ha menat och hur klokt är det egentligen?

Annons

Vi vet väl alla att allt har en fram- och baksida. Genom det sättet att tänka bör ju även kriminaliteten, som alltid belyses från en baksida, också ha en framsida, inte sant? Självklart har den det om vi tänker i lite vidare banor. Hur många är inte anställda inom polisen för att just beivra brott? Hur många är inte anställda inom Kriminalvården för att få den att fungera både i anstalt och utanför? Vi har våra domstolar med också ganska många människor anställda. Det är kanske i första hand dessa yrkeskategorier vi i detta sammanhanget tänker på, men givetvis kan vi fortsätta uppräkningen.

Kriminella personer har ofta missbruksproblem och deras kriminalitet bidrar vanligtvis till ett försvårat missbruk. Många gånger är de beroende av sociala myndigheter för att få nödtorftig hjälp. Hur många är inte anställda inom den kommunala sociala sektorn. Vidare är det givetvis på det viset att många personer som har sociala problem i stort mår förbaskat dåligt, vilket resulterar i sjukdomar av diverse slag. Och hur många är inte anställda inom sjukvården?

Alla dessa uppräknade yrkeskategorier är skattebetalare och bidrar på det sättet till den gemensamma välfärden. Nu vill jag på intet sätt påstå att kriminaliteten bidrar med ett överskott, ty den kostar givetvis samhället också ohyggligt stora pengar. Men inte kan vi väl säga att Brynolf hade helt fel då han fällde sitt kontroversiella uttalande?

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons