Annons
Nyheter

Upstairs and downstairs

Nyheter • Publicerad 2 februari 2011

För många år sedan gick det en på TV mycket populär serie (en sådan som förmodligen verkade aldrig ta slut) under den försvenskade titeln Herrskap och tjänstefolk. Jag tror att beteckningen sa ungefär vad det hela handlade om, en verklighet betraktad utifrån olika synvinklar.

På Högskolan i Borås finns det en avdelning som går inder beteckningen Gemensamma förvaltningen. Den ligger högt alternativt högst upp i de byggnader som utgör själva högskolan. Mellan den avdelningen och den undervisande eller de undervisande avdelningarna finns - har jag fått erfara - ett spänningstillstånd där lärarkåren ibland känner att den på något sätt genom sin insats får betala för att den Gemensamma förvaltningen växer över alla bräddar. Huruvida detta är sant, vet jag inte. Eller så är det på det viset att det är sanningen för de personer vilka kommer med dessa påståenden.

Annons

Och idag kunde jag på tingsrättens hemsida läsa att Staben hade förstärkts med en administrativ fiskal (den senare beteckningen är en av många för en domare i karriären). Högskolans Gemensamma förvaltning motsvaras här alltså av Staben. Själv är jag ingen direkt vän av militära beteckningar på civila förvaltningar. Å andra sidan finns det viktigare saker här i livet att reta sig på än just en avdelningsbeteckning.

Men visst kan jag se ett samband mellan i detta fall högskolan och tingsrätten. Inte för att jag vill använda ordet Överbyggnad (hämtat från den socialistiska vokabulären), men visst innebär nyanställningen en förstärkning - att säga något annat skulle vara en oförskämdhet - och förhoppningsvis sker det inte på den dömande verksamhetens bekostnad. För skulle så vara fallet är det högst olyckligt - lika olyckligt som det är för en högskola - anser en man som tillhör just downstairs.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons