Annons
Nyheter

Tack, Janne och andra grävande journalister

Nyheter • Publicerad 1 september 2010

Hur fanken skulle det se ut i samhället om vi inte hade journalister och annat mediafolk som med sin iver, nit och samhällsengagemang grävde i saker och ting som de funnit och finner märkliga. Vi hade fått, är jag helt övertygad om, ett betydligt sämre samhälle än det vi ibland tar för givet. De här många gånger orädda personerna gör en enorm samhällsnytta.

Vanligtvis är det nämligen på det viset - ungefär likadant överallt på jorden och oberoende av i vilken tidsålder vi levt eller lever - att olika yrkesgrupper alternativt organisationer sluter sig tätt samman då det utanför finns en fiende som de bedömer som ett hot. Detta är en helt naturlig reaktion, men givetvis en destruktiv sådan i ett större sammanhang. Och det är här journalisten gör oss alla en stor tjänst även om hans eller hennes arbetsinsats säkerligen inte bedöms på det sättet av de personer som blir föremål för frågor och vidare undersökning.

Annons

Nu kan vi läsa att det för tjänstgörande åklagare (tack och lov att vi också har orädda och mycket kompetenta åklagare här i landet) har framkommit ytterligare anledningar att gå vidare med de inom Göteborgs Stad väckta mutmisstankarna, vilka kommit i dagen helt och hållet tack vare Uppdrag granskning och den enorma och av Staden delvis motarbetade möda som deras journalister lagt ner.

Det känns bra att allt detta blottläggs. Vi skall för tusan inte ha någon spirande mutkultur. Det är främmande för vårt land och bör så förbli. Om det nämligen går att köpa tjänsteman är den svenska rättskulturen på väg att helt vittra sönder. Och hur skulle det kännas. Då kan vi verkligen aldrig mer lita på någon och i förlängningen erhåller vi ett samhälle där den starke ständigt tar sig rätten på den svages bekostnad.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons