Annons
Nyheter

SUPER SIZE ME

Nyheter • Publicerad 11 februari 2008

var titeln på den dokumentärfilm som Morgan Spurlock gjorde för några år sedan och där det hela gick ut på att kritisera en livsstil i allmänhet och snabbmatskedjorna i synnerhet. Morgan Spurlock, filmens skapare, levde på McDonald?s mat i en månad med de konsekvenser det fick för hans kropp och sinne.

Egentligen är det förbaskat konstigt det här med matvanor. Vi talar om det jättemycket och aldrig har jag sett så många överviktiga personer. Då jag var liten talades det aldrig om kostvanor och skulle någon enstaka, mot förmodan, vara tjock ja då var det, enligt min mor, fel på ämnesomsättningen. Tittar vi på bilder från 50-talet är gubbarna - alla såg ut som gubbar - helt otroligt smala och spensliga. Vad har hänt ?

Annons

Inte för att jag sitter inne med sanningen, men jag kan bara säga att under min uppväxt fanns det inga hamburgerrestauranger och uttrycket snabbmat tror jag fortfarande var okänt. Vad vi kan konstatera är att allt och alla har blivit så förbaskat stort. Läskflaskorna var aldrig större än 33 cl och nu är det både en och tvålitersflaskor. Det som för några år sedan i Frankrike var de största hamburgerportionerna är nu de allra minsta. Håller vi på att äta ihjäl oss och VARFÖR ?

Ironiskt nog talas det hela tiden om vikten av inte bara rätt mat utan också att motionera ständigt och jämnt. Snabbt in i bilen, snabbt till gymmet, snabbt träna - vad håller vi på med ? Och till råga på allt såg jag ikväll reklam för "fruktstunden" och banne mig var det inte reklam för sötsaker i stället för just frukt.

Och inte nog med all skit som vi stoppar i oss; det är dessutom ruskigt dyrt. Ibland har snabbmatskedjorna försökt få oss att tro att snabb mat är billig mat. TRAMS. Idag såg jag hamburgare på Burger King för det facila priset av 71 kr. Dagens lunch på väldigt många andra ställen är betydligt billigare, nyttigare och godare. Nej, jag tror faktiskt att det är dags för ett folkligt uppror. Inga fler hamburgare åt folket !

Lästips: Jag och extra allt av Morgan Spurlock, cirka 60 kr i Månpocketserien

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons