Annons
Nyheter

Ständigt denne Quick

Nyheter • Publicerad 4 september 2010

Ja, t.o.m. namnet hänger kvar på denne olycksfågel (för en sådan beteckning tycker jag är nog så passande) som numera heter Bergwall. Men vem skulle känna honom under den senare beteckningen och det var väl också anledningen till att Thomas bytte såväl för- som efternamn.

Nu har ett av alla de mord han dömts för lagts åt handlingarna på det sättet att han frikänts från det han en gång dömts för. Mycket har sagts om Quick, en hel del har skrivits och förmodligen är den här historien långt ifrån avslutad. För väldigt många verkar fascinerad av Quicks människoöde. Ingen lämnas helt oberörd.

Annons

En hel del kritik har van der Qwast, instämmande åklagare, tvingats utstå. Om kritiken är befogad eller inte undandrar sig min bedömning. Dock tycker jag att det är något märkligt att föga uppmärksamhet har ägnats de personer som verkligen dömt Quick. Åklagaren har eventuellt lett förundersökningen på ett icke helt klanderfritt sätt, men ändå är det domstolen som har fattat det slutliga och åtminstone i det nu aktuella fallet felaktiga avgörandet. Och ändå har de dömande fått ustå väldigt lite. Nu är jag inte alls ute efter att få någon eller några "hängda", men jag är ändå lite förundrad.

Dock får vi aldrig glömma att rättsväsendet ibland konfronteras med personer för vilka lagen egentligen inte är skriven, en lag som alla förutsätts känna till och förstå. Och till denna grupp hör givetvis de som har psykiska sjukdomar/åkommor av olika slag. Men därför kan ju inte heller domstolen blint lita på ett erkännande och det var kanske där det gick lite för snabbt. Ändå är det ju just långsamheten i handläggningen som domstolarna annars så ofta kritiseras för. Snacka om problematik.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons