Annons
Nyheter

Skit i demokratin!

Nyheter • Publicerad 17 december 2008

Olof Palme lär en gång ha sagt något i stil med "demokratins dödgrävare" och det i samband med oroligheter i dåvarande Östeuropa. Detta är givetvis länge sedan, men uttrycket kan nog sägas vara lika aktuellt i dag som det var på den tiden. Överallt finns det människor som på något sätt vill misstänkliggöra de demokratiska dvs. folkliga idealen och det kan ske såväl öppet som i lönndom.

Länge har kolumnisten Johan i tidningen Metro spytt sin galla över allt som har med fackföreningar och sossar att göra. Jag vet inte vilka dåliga erfarenheter stackars Johan har haft, men det måste vara något i hästväg. I dagens tidning lämnar han dock ett gott meddelande, nämligen att han skall sluta med sitt skrivande, i vart fall i Metro.

Annons

Johan kallar sig för entreprenör. De få personer jag mött som också om sig själva använt samma titel har alla på ett eller annat sätt varit mysko. Ofta - i likhet med Johan - har de sett sig som offer för en massa regler, missförstånd och papper. De har liksom på ett primitivt sätt förknippat sig själva med den ensamme starke mannen mot allt och alla. Johan i Metro har identifierat "alla" som allt fackföreningsfolk och alla socialdemokrater.

Vad är det då Johan vill? Svårt att säga, men betoningen är "tro på dig själv och skit i stort sett i allt som ligger i vägen för din egen framgång". Budskapet faller säkert en hel del på läppen, framför allt i framgångens stund. Men hur blir det sedan? Regler vi har i samhället kommer liksom inte av sig själva. De är utarbetade och beslutade i demokratisk ordning. Många människors tankemöda ligger bakom arbetet. Detta vill entreprenören Johan att vi skall sätta oss över. Varför det? Jo, för han vet bättre än alla andra tillsammans. Där framför allt har vi det odemokratiska sinnelaget, vilket sedan mixas med förakt för alla andra som tänker och tycker annorlunda.

Ett stort tack till Metro och Johan att vi fr.o.m. nu slipper hans odemokratiska "ordbajseri".

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons