Annons
Nyheter

"Ska vara enkelt att bygga i Borås"

Nyheter • Publicerad 18 september 2010

säger Moderaterna i ett av sina lokalt färgade politiska budskap. Mer än så får inte vi medborgare veta. Och då jag nu i morse - den underbara tidningsläsningen på en härligt långsam lördagsmorgon - läste det här igen började jag undra om vad innebörden egentligen är.

Jag får en känsla av att det idag (och kanske några år tillbaks i tiden) varit lite svårt att bygga i den här staden. Har det varit det, tänker jag. För mig personligen skulle det närmast vara en omöjlighet att åstadkomma ett bygge, men självklart har inte Moderaterna och mig och andra glada amatörer i tankarna. Vi snackar givetvis proffs, något som Moderaterna gärna vill tala om, typ elitskolor.

Annons

Men kan det verkligen vara på det viset att det är svårt att bygga just här. Inte kan det väl vara klimat och geologiska omständigheter som man från de blå vill ändra på. Nej, det tror jag bara inte. Kanske man som parti vill bli statsbärande, men inte sträcker sig den ambitionen till att förändra klimat och naturförhållanden.

Nej, det måste väl i stället vara så att det skall gå lätt utan myndigheters inblandning att bygga lite hur man vill. Det där senare ger ju en frihetskänsla som bör tilltala ett parti som just värnar om friheten. Dock har friheten många gånger en tråkig baksida, nämligen ofriheten för alla de andra som inte kan njuta av den nyvunna friheten. Och jag tänker själv på ett exempel för några år sedan då en dåvarande granne med Stadsbyggnadskontorets goda minne skulle få lov att bygga t.o.m. in över vår fastighet och det utan att kontakta oss. Snacka om frihet för vissa och nu vill Moderaterna tydligen öka den här friheten eller förenklingen. Bevara oss.

Det är kanske regler till skydd för folkflertalet - typ allemansrätten vid sjönära lägen - som Moderaterna vill ta bort. Och då blir det ju frihet för de som snabbt och utan krångel (ingen myndighetskontroll eller i vart fall förenklad sådan) får rätten att bygga där de vill. Tråkigt nog blir det då ofrihet för oss som inte längre med stöd av allemansrätten får ta oss ett bad. Det var nämligen tidigare vår frihet som någon annan till fördel för sig själv har berövat oss. Ja, som det kan gå, när ingen effektiv myndighetshasp är på. Djungelns lag - är det den rättsordningen som skall införas i Knallemetropolen.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons