Annons
Nyheter

Sänk avgifterna !

Nyheter • Publicerad 17 april 2011

Närmast till leda kan jag höra, se och läsa att skatterna åter ska sänkas. Ibland försöker skattesänkarpartier betona att nu är det dags att med skattesänkningar hjälpa låginkomsttagare, pensionärer och andra grupper som i sitt liv aldrig fått en fallskärm (bonus) och ej heller kommer att få någon sådan. Allt det här är givetvis tramsig fernissa. Om man som vi i Sverige har ett progressivt skattesystem finns vinnarna bland oss höginkomsttagare. Det är vi och inga direkt andra som tjänar på detta. Sedan går det givetvis att snacka mycket annat, men verkligheten förändras inte av det pratet.

Sedan finns det givetvis många andra aspekter med skattesänkningar. Om det är så att vi tar bort intänkter (=skatter) för det offentliga måste intäkterna i stället komma från annat håll. Eller än värre - det offentliga måste privatiseras och då har vi i så fall ett systemskifte vilket det givetvis också finns förespråkare för (vanligtvis är de dock inte riktigt ärliga med sina avsikter, dvs de tiger på denna punkt).

Annons

Nu ska - kan vi läsa i dagens avisa - avgifterna för bygglov höjas riktigt ordentligt. I och för sig har de inte höjts på en massa år, men vad är bra med detta. Jag ser alls inga fördelar. Vid andra tillfällen hör jag att det är viktigt att se till att det byggs en hel del. Och i det sammanhanget har Statsmakten (inte kommunerna) ibland sänkt den s.k. stämpelskatten (en skatt som debiteras vid lagfart och uttag av inteckningar) för att få fart på byggandet. En del har också påstått att denna kostnadsskillnad har visat sig effektiv för just nyproduktion.

Men nu bestämmer man sig i stället kommunalt för att avgifterna ska höjas. Är detta en fortsättning på ramsan att det man förlorar på karusellerna får man ta igen på gungorna.

I stället skulle jag vilja att avgifterna sänks. Vilken glädje har en familj av sänkt skatt då pengarna i stället försvinner med en höjd avgift. Jag ser i vart fall ingen som helst vinst, gör Du.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons