Annons
Nyheter

Risto for President

Nyheter • Publicerad 3 februari 2011

Inte trodde jag att jag skulle skriva flera bloggar om just Svenljunga. Ska jag avslöja något så kan jag också säga att jag för många år sedan besökte Kommunhuset där och höll ett litet föredrag. Jag minns inte om vad, men vad jag då kunde märka var stämningen på den tiden tämligen gemytlig. Dock var det många-många år sedan och därtill var mitt besök högst kort och tillfälligt.

Den senaste tiden har dock turerna i kommunen varit många och som jag förmodar besvärliga. I skottgluggen har stått en kommunjurist och bara det är högst ovanligt. En för arbetsmiljön kämpande jurist vid namn Risto. Han har också blivit den som kommunledningen skjutit på och det har för Ristos del inneburit att han varslats om avsked; den mest ingripande arbetsrättsliga åtgärden som kan riktas mot en anställd.

Annons

Polisanmälan har gjorts. Brottsutredning har sedan lagts ned. Men kommunledningen har framhärdat i sin hårda ton mot just Risto. Politiker har tvekat, en liten kommun har splittrats. Men nu kan vi läsa att kommunchefen har slutat eller i vart fall fått andra arbetsuppgifter.

Detta kan jag inte tolka på annat sätt än som en upprättelse för Risto och även för alla hans arbetskamrater. AMV har nämligen också kunnat konstatera att arbetsmiljön har haft stora brister, just det som Risto påpekat genom sitt agerande. Försoning är det som just nu ligger i luften och som säkerligen behövs i denna ganska så hårt prövade landsbygdskommun.

Jag tycker emellertid att det känns oerhört skönt med människor som Svenljungas kommunjurist. Han är ett gott föredöme för oss alla genom sitt visade prov på såväl civilkurage som omtänksamhet. Inte för att jag tror att Risto själv vill det, men visst skulle det vara spännande att se just honom som kommunens framtida högsta tjänsteman.

Alltså - Risto for President (i Svenljunga).

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons